Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Mjuzikl o Slobi i Miri: "Od kiča do Haga. Odnosno Hada..."

Pozorište u Gračanici priprema predstavu posvećenu nekadašnjem predsedniku Jugoslavije i njegovoj supruzi, a autorka teksta Jelena Bogavac kaže da je predstava traženje odgovora o sopstvenom nacionalnom identitetu
Datum: 09/01/2018

Mjuzikl o Slobi i Miri: "Od kiča do Haga. Odnosno Hada..."

Foto Profimedia

Mjuzikl "Slobodan šou", o životu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković biće izveden kraje februara na Kosovu i Metohiji, pišu "Večernje novosti".

Predstava se već uveliko priprema u beogradskom Narodnom pozorištu, u režiji Nenada Todorovića, a po tekstu Jelene Bogavac. Autor muzike je Marko Grubić.

"Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno povezana sa periodom Miloševićeve vladavine. Često se smatra da je on glavni junak tragedije 'rastanjaka' srpske nacije", kaže Jelena Bogavac. "U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio 'balkanski kasapin' ili 'žrtveno jagnje', a odgovor će, naravno, tek dati istorija. Naš umetnički zadatak je, veruje u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o sopstvenom nacionalnom identitetu".

Jelena kaže da Slobodana i Miru tumačimo kao nerazdvojiv vladarski par na čelu države u odsutnom trenutku, raspada Jugoslavije i "preformulacije" sveta.

"Reditelj je birao žanr a ja sam kao autor u fokus stavila dva perioda: doba 'šljokica' devedesetih godina prošlog veka, a onda vreme hapšenja Miloševića i haške dokumente. Predstava pokazuje kako je iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cele nacije koju smo doživeli u Hagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo."

U predstavi učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor "Gli Srbija". Članovi tog hora su poslednje "Miloševićeve bebe", deca rođena 1994. i 1995. godine. "Ova generacija gotovo ništa ne zna o tom periodu, niti ima bilo kakav odnos prema njemu, ali se veoma živo seća bombarodvanja. Zapravo, slike bombardovanja su njihove prve uspomene iz detinjstva."


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.neidealni
09.01.2018 - 12:59
historijo historijo
Ako je sudbina Kosova, kako se, kazete, cesto smatra, tj \"pocetak i kraj\" srpskog Kosova vezana za Milosevica onda sto su bile one vijesti koje su sa Kosova stizale jos puno prije nego je itko cuo za njega? Sto ono bi na Kosovu ubrzo nakon Titine smrti? Jeli ono bilo lazno privlacenje paznje, jeli tamo bilo sve vecinom u redu, pa dosao Milosevic i sve zaneredio? A kad je vec tako pogresno obavijesten odlucio stati u odbranu srpskog naroda na Kosovu zasto ga nitko nije upozorio da ono na Kosovu opce nije (bilo) strasno? Onda se on nebi ni pojavio, niti dosao i sve bi bilo, valjda,bolje. Onda nebi bilo ni onih marseva na zapadni dio bivse zemlje koji se prelomise preko ledja Srba iz Hrvatske. Koji platise za sve i svakoga a ni luk jeli ni luk mirisali. I drugo, da ce odgovor na ocjenu o Milosevicu dati historija. Mislim. Pa kad je jos historija dala tocan odgovor? Ako i jest u necemu pogodila to se desavalo toliko kasno da vise nikome nije bilo interesantno. A kamoli da su se uspijevale ispraviti greske. Niti se ista od nje dobro naucilo. Samo se ponavlja i ponavlja. A kako bi bilo da tu ocjenu dadu Srbi sa Kosova, sto su vec trebali i uraditi. Da ne cekaju na historiju u stilu \'brigo moja predji na drugoga\'. Znamo sto drugi misle o njemu i sto su vec debelo urezali u historiju da popravka nema, ali Srbi sa Kosova koji nazalost vec uveliko kasne u iznosenju istine o Kosovu i Milosevicu to bi trebali uciniti dok je jos koliko-toliko zivih sjecanja. Lijepo je to sto se vi bavite umjetnoscu, to je dobro i zdravo, ali slabo to iznosi istinu. Dok druga strana cijelo vrijeme na sve strane svijeta rasirila pipke i krake. Nema gdje ih nema.
Nenad
09.01.2018 - 17:31
Histerijo historijo
Neidealni. Pa mi smo Srbi sa Kosova. Ja na primer živim u Kosovskoj Mitrovici. I evo reći ćemo šta mislimo. Pozdrav.