Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Slučaj regruta Vulina: Sa kojom dioptrijom se oslobađa vojske?

"Nije moguće služiti vojni rok ukoliko osoba ima sledeću dioptriju: kratkovidost ili dalekovidost preko sedam dioptrije, složeni dalekovidi ili kratkovidi astigmatizam sa refrakcijom jednog meridijana preko sedam dioptrije i prost ili mešoviti astigmatizam preko 4,5 dioptrije"
Piše Zorica Marković
Datum: 13/07/2017

Slučaj regruta Vulina: Sa kojom dioptrijom se oslobađa vojske?

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE - GORAN STANKOVIC

Ako zanemarimo to što je pominjao da poseduje VES broj (vojno evidencijska specijalnost) pešadije u dokumentarnoj emisiji RTS-a, što bi značilo da je regrutovan, ministar odbrane Aleksandar Vulin zaista je mogao da bude proglašen nesposobnim za služenje vojnog roka na osnovu dioptrije, kao što uporno tvrdi.

Vulin je u obraćanju vojnicima u valjevskoj kasarni priznao da je zbog dioptrije sedam i astigmatizma, tj. dva cilindra na jednom i jedan na drugom oku - a to se godinama samo pogoršavalo - nevoljno propustio odlazak u vojsku. Da li je dioptrija bila dovoljan razlog da se neko oslobodi vojske 1990. godine, kada je ministar imao osamnaest godina?

Izvor blizak Vojsci Srbije i regrutnom centru kaže za Nedeljnik da jeste moguće, iz dva razloga. Prvi je što je to zaista ozbiljna dioptrija, posebno što je prati bolest zakrivljenja rožnjače (pa se vidi mutna ili deformisana slika), a drugi je jer je to bila, kako kaže, tada ozbiljna vojska, velike države, koja je imala oštru selekciju, pa su služenja vojske glatko oslobađani svi oni sa ravnim stopalima ili "kokošjim grudima". Kasnije, devedesetih godina, taj kriterijum je snižavan iz očiglednih razloga ratovanja i osipanja vojske.

Potvrda nam je stigla i sa Vojnomedicinske akademije i kako navodi pukovnik doc. dr Mirko Resan sa Klinike za očne bolesti VMA, danas postoje Uredbom propisana jasna merila za ocenjivanje sposobnosti za služenje vojnog roka.

"Nije moguće služiti vojni rok ukoliko osoba ima sledeću dioptriju: kratkovidost ili dalekovidost preko sedam dioptrije, složeni dalekovidi ili kratkovidi astigmatizam sa refrakcijom jednog meridijana preko sedam dioptrije i prost ili mešoviti astigmatizam preko 4,5 dioptrije", navodi dr Resan i dodaje da komisija "nema mogućnosti za drugačija tumačenja" od propisanih.

 

NA KIOSCIMA JE NOVI NEDELJNIK. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NETUkupno komentara: 0Sva polja su obavezna.