Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Slavko Štimac: I okoreli kriminalci vole da budu pored finih ljudi

Slavko Štimac kaže da je kinematografija njegov život i da mu, kada se osvrne na 45 godina dugu karijeru, prvo padne na pamet - zar je stvarno prošlo toliko godina. "Pomislio bi čovek da sad imam ko zna koliko godina, a ja sam u stvari tad bio vrlo mali. Jedanaest godina"
Datum: 17/07/2017

Slavko Štimac: I okoreli kriminalci vole da budu pored finih ljudi

Foto: Nedeljnik

"Zahvaljujući dobroti i ljubavi - ljubav je stvaranje - mi postojimo. To je živototvorni princip. A mržnja je destrukcija", rekao je u razgovoru za Blic glumac Slavko Štimac, i dodao da i najokoreliji kriminalci vole da budu u prisustvu dobrih, finih ljudi.

Štimcu je nedavno uručeno prestižno priznanje za doprinos evropskom filmu, a on kaže da je kinematografija njegov život i da mu, kada se osvrne na 45 godina dugu karijeru, prvo padne na pamet - zar je stvarno prošlo toliko godina.

"Pomislio bi čovek da sad imam ko zna koliko godina, a ja sam u stvari tad bio vrlo mali. Jedanaest godina", rekao je glumac.

Deca se, kako je dodao, ne igraju pred kamerom, već rade kao odrasli ljudi.

"Nije tačno da se dete igra pred kamerom i slika se. Ne. Radi! Brzo sam učio idući iz filma u film i radeći sa starijim kolegama", dodao je Štimac.

On se osvrnuo i na snimanje filma "Tamo i natrag" Aleksandra Petkovića kada je, kao osamnaestogodišnjak, sa Milenom Dravić šetao Parizom.

"Kako je onda jedna divna ličnost, sjajan čovek. Velika, velika glumica od koje se toliko toga dalo naučiti, prava diva, a tako diskretna, decentna", istakao je Štimac.

Glumac ovih dana na Brionima radi predstavu u kojoj igra Mate Parlova. Parlov je bio, istakao je Štimac, veliki šampion i heroj u čitavoj Jugoslaviji.

"Nije to samo Mate koji se znoji u ringu i deli nokaute nego i čovek koji voli i poznaje poeziju, zanimljiva ličnost, veoma plemenitog a čvrstog karaktera. Čestit i iskren", rekao je glumac i dodao da Parlov nije bio heroj samo zato što je bio šampion, već i zbog načina na koji je boksovao.

"Čisto, besprekorno, dokazivao koliko je boks, ili koliko može biti, plemenita veština. Kao i način na koji je živeo kao čovek na svetskom tronu - a živeo je isijavajući diskretnost, skromnost, dostojanstvo. Zato su ga ljudi voleli."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.