Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Sinu Čedomira Antića zbog autizma zabranjen ulaz u avion

"Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krše Vidova ljudska prava..."
Datum: 09/08/2017

Sinu Čedomira Antića zbog autizma zabranjen ulaz u avion

Foto Nedeljnik

Sin našeg poznatog istoričara Čedomira Antića, dete sa autizmom, nije mogao da uđe u avion "Er Srbije", jer su aerodromski supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da njegov dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike.

Vid Antić je u pratnji majke, bake i sestre trebalo da se u nedelju 6. avgusta, ukrca na let Beograd - Tivat u 17.15. Kako pišu Novosti, mali Vid Antić je već tri puta avionom putovao do udaljenijih odredišta nego što je Tivat - di Tunisa, Turske i Egipta i to bez ikakvih problema,

Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja, tvrdi Čedomir Antić, dečakov otac koji je najavio mogućnost tužbe.

"Zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije, podneću tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije", rekao je Antić za Novsoti. "Razlog što je moje dete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta."

 

Lekar u izveštaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: Rekli su mi da dete ima autizam - Čedomir Antić


Vrlo brzo prišla im je supervizorka i pitala da li dete prvi put leti i ima li strah od letenja.

"Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema", objašnjava Antić. "Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara."

 

ČITAJTE JOŠ:

"Moj sin ima autizam...": Potresna kolumna Čedomira Antića iz koje, izgleda, ništa nismo naučili

 

"Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let", rekli su u "Er Srbiji". "Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju".

Prihvat i otpremu putnika na svim letovima avio-kompanije "Er Srbija", na našem aerodromu, obavlja "Er Srbija graund servisis", rekli su u Korporativnim komunikacijama Aerodroma "Nikola Tesla".

Lekar medicine rada je Vidovim roditeljima rekao da dete mora da bude "psihijatrijski pripremljeno". Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je pre leta trebalo da popije lekove za smirenje.

 

ČITAJTE JOŠ: 

Šta je autizam: (Ne)vidljivi mali ljudi

 

"Da, mnoge autistične osobe primaju lekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju deci u razvoju bez velike nevolje" rekao je Antić. "U najtežim Vidovim godinama nikada mu nismo davali lekove za smirenje. Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču. Lekar, ipak, ostaje pri svome, a u izveštaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: Rekli su mi da dete ima autizam. Doktor ovim praktično potvrđuje da dete nije pregledao", kaže Čedomir Antić.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Lenka
10.08.2017 - 12:43
Sramota
Od Air Serbije smo svašta doživeli, kao zajednica i mnogi od nas kao pojedinci. Ovo što se desilo malom Vidu je svakako najveća sramota za aviokompaniju, za one koji joj daju podršku i za naše društvo u celini. Problem autizma kod dece je stidljivo prisutan u medijima, i pored inkluzije u školama ne postoji adekvatan pristup i program za autističnu decu. Onda nije čudno što se aviokompanija koja je inače osiona, agresivna, nekorektna i društveno neodgovorna ovako ponaša. Postavlja se i pitanje ponašanja ostalih putnika koji neće razumevanje pružiti za tuđi problem, da li iz neznanja ili zbog sebičnosti. Trebalo bi da se svi pitamo šta se dešava kad autistična deca odrastu, svakako postanu autistični ljudi. O njima se ćuti, oni kao da ne postoje. Šta će sve mali Vid i druga bolesna deca doživeti u ovom društvu dok ne porastu i ne postanu nevidljivi. A da li baš tako mora da se događaji razvijaju ?! Svu podršku pružam gospodinu Čedomiru Antiću u borbi za prava deteta uz upozorenje da su u AS mnogo kvarni