Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Šetnje u kojima je "Beograd postao svet": Događaji koji su menjali Srbiju (87)

Bila je to prva, snažna, simbolična pobeda nad režimom Slobodana Miloševića, iako će do njegovog svrgavanja proći više od tri godine i jedan rat sa NATO-om...
Datum: 13/03/2018

Šetnje u kojima je "Beograd postao svet": Događaji koji su menjali Srbiju (87)

Profimedia

Sedamnaestog dana novembra 1996. godine počeli su najveći građanski protesti protiv režima Slobodana Miloševića zbog pokradenih lokalnih izbora, popularno nazvani šetnjama, koje su trajale punih 88 dana i koje su okončane jednom od najvažnijih pobeda u borbi za demokratiju u Srbiji - priznavanjem rezultata izbora. Protesti su počeli u Nišu, gde je opozicija udružena u koaliciju „Zajedno" prvo došla do dokaza o krađi izbora, da bi se protesti ubrzo proširili po celoj Srbiji, a prvenstveno u Beogradu gde su skoro tri meseca Vuk Drašković, Zoran Đinđić i Vesna Pešić svakodnevno predvodili građane na ulicama Beograda.

Kako su se protesti širili, tako su tenzije rasle. Srbija i Beograd bili su na ivici građanskog rata 24. decembra 1996, kada su SPS i JUL organizovali kontramiting pod imenom „Za Srbiju", na istom mestu gde su se pristalice koalicije „Zajedno" nedeljama sakupljale. Na kontramitingu je govorio i Slobodan Milošević. Na skandiranje „Slobo, mi te volimo", predsednik je uzvratio „Volim i ja vas".

U jutarnjim časovima toga dana autobusi sa pristalicama SPS-a i JUL-a iz cele Srbije počeli su da pristižu u Beograd. U grupama su prilazili centru grada noseći transparente i uzvikujući parole. Napetu situaciju pogoršavalo je to što na ulicama, skoro do pred početka kontramitinga, gotovo da nije bilo policije.

Završilo se pogibijom jednog pristalice koalicije „Zajedno" (Predrag Starčević) i teškim ranjavanjem drugog (Ivica Lazović), kao i sa više desetina povređenih na obe strane. Telo Predraga Starčevića pronađeno je na mostu „Gazela", a preminuo je od posledica batinanja, najverovatnije od simpatizera SPS-a, ali slučaj nikada nije razjašnjen. Na Ivicu Lazovića je ispred prostorija SPO-a u Knez Mihailovoj pucao iz pištolja Živko Sandić, jedan od kandidata SPS-a na lokalnim izborima u Vršcu. CNN-ov snimak pucnja obišao je ceo svet.

Tokom protesta održane su proslave Nove godine i Srpske nove godine. Na doček Nove godine, u organizaciji koalicije „Zajedno", okupilo se oko 200.000 ljudi u Beogradu a na poziv Studentskog parlamenta na Trgu slobode, u Knez Mihailovoj, na Terazijama i okolnim ulicama okupilo se oko 500.000 građana, što je bio najveći skup u Beogradu.

Drugog i trećeg februara 1997. demonstranti su napadnuti na Brankovom mostu, vodenim topovima. U opštoj panici koja je nastala povređeno je više građana.

Rezultati izbora (odnosno pobeda opozicije na lokalnom nivou) priznati su tek posle dolaska specijalnog izaslanika OEBS-a Felipea Gonzalesa 11. februara 1997, donošenjem leks specijalisa. Zakon je zaustavio proteste, ali nije kaznio one koji su prekrajali izbornu volju. Pa ipak, bila je to prva, snažna, simbolična pobeda nad režimom Slobodana Miloševića, iako će do njegovog svrgavanja proći više od tri godine i jedan rat sa NATO-om...

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
16.03.2018 - 07:00
davljenje grada
Bilo je to 88 dana maltretiranja grada i gradjana. To se trebalo zvati Ne Davimo Beograd. Ljudima je ostecivan sluh, navukli su upale pluce pa umirali od posljedica, rastrojeni su zivci i rekla jedna mlada djevojka \"sto je tu lepo?\". Beograd je tada postao ono sto je uvijek i bio, nikakav svet.