Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

"Senke nad Balkanom", sedma epizoda: "Za šaku dinara", ili pucačina kakva nije viđena od Otpisanih

Tane ulazi u stanicu, ona prazna, dok Makedonci iz Bukova na ulici iz paradajza vade utoke i počinje: pucnjava, pucnjava, pucnjava... Pažnja: tekst sadrži delove zapleta
Piše Margita Milovanović
Datum: 03/12/2017

"Senke nad Balkanom", sedma epizoda: "Za šaku dinara", ili pucačina kakva nije viđena od Otpisanih

printscreen

Prošla je još jedna epizoda "Senki nad Balkanom", spavaš li mirno Braune Dene; ako vam je nedelja dan za peglanje, nadam se da ste se makli iz spavaće sobe ili kujne, i da ste se setili da je nedelja dan i za "Senke".

Dobro, prošlo je nedelju dana, malo mi je manje teško (lažem, nije uopšte) što je Mara stradala, pogotovu što je moralo u istoj sceni kad se Maht obnaži (kakav je, kukala mi majka), ali šta je - tu je. Maru ubili dušmani, porazgovarali smo malo o Longinovom koplju i ostali da čekamo da vidimo 'oće li Mustafa, Hercegovac, opet da jede slaninu, sve po pravoslavlju. (Nadala sam se da je Bečlija, tipa, odsekao sebi ruku, a ne obezglavio Maru. Ne igraj se, Bjelo, Džordža Martina.) Klifhenger, jeste, osim ako vas GoT nije naučio da se ne vezujete za likove iz serija.

Izgleda da onaj Vojin Đukić ipak jeste bio na ritualu. Dve stvari: izgleda da je ono zaista njegov auto, prema registarskim tablicama, a i one oči ispod crvene maske tipa koji je čitao na latinskom sve mi više liče na njegove. Još će ispasti da nije tako glup i nebitan i da mu je jedina uloga bila da vara ženu, a onda kmeči švalerki.

S Majom sam požurila, ona će verovatno tek biti inicirana u tajno društvo - možda po naslednoj liniji, možda obezglavi i ona nekoga, a ako jeste sa Papahagijem i Đukić, stvarno, u Tuli, možda je uvuku. Ja mislim da ona POSTAJE vođa u nekoj od narednih epizoda. A ko je sad pod tom "rogatom" maskom, ne znam.

Najava za novu epizodu kao scene iz kaubojskih filmova - znali smo da će biti akcije i pucačine.

Bjela se očešljao, eto ga na uviđaju Avramovog samoubistva, "zadnje vreme došlo" kad neće kleku da pije u kafani nešto kasnije.

Ulazi narednik: "Gde si ti u pizdu materinu, u kom jarku spavaš dok mene Đolović guzi?"

Brstina je meni nepošteno zanemaren ovde. Kako sočno psuje, sunce ti, kako komanduje i tera inat. Milisava će da unapredi, kaže Pletikosiću, umesto da ga sumnjiči da je on doturio žilet Avramu. Samo se pojavi i oduva sve u tri lepe.

Čujem narod opet kuka - mnogo psuju. Nemam više argumenata za ubeđivanje, osim da uputim na prepodobnu Mir Jam. (Ali da znate da uz nju ide i Ivan Bosiljčić.)

Tane jede, ne potresa se, a Pletikosić pa hoće da ispravlja krive drine ko je Avramu doturio žilet, je li se ubio kašikom, šta li, pa ga žandar Živojin, iliti Boda, udalji od stola.

Eeee, a onda Tane kaže naredniku: "Ja bih pripazio na onog Vojina Đukića, a ti kako hoćeš."

You go, Tane!

Đolović kod Živkovića. Generalovo "Oooo, moja Mata Hari" meni je super, pogotovo kad doda "Je l' ti shvataš, Đoloviću, u kakvim smo mi govnima?". Ono istina, Vrangel šeta vojsku, Makedonija gori... Šta će, međutim, sa "čovekom sa hiljadu lica", na čijoj su listi za odstrel obojica? Sa čuvenim Mustafom?

Vrangel ide. Kud će, ko zna, ali mu nije izgleda svejedno što u kutiji sa ogrlicom koju mu je Đukić u protekloj epizodi doneo nije pronašao i koplje. Možda će i on sebi da prospe mozak, pošto nije uspeo da sačuva blago svoga carstva. Fjodoru "ostavlja na dušu" Ruse u Srbiji i ostavlja mu u amanet da nastavi potragu za Longinovim kopljem.

Sestra makedonskog separatiste, pripadnika VMRO, Hadži Arsova - Jovana - ona opasna cica što puca ko specijalac (a bogme i pije tako), sa gazda Kirom na sastanku sa Sumporom. Kičić se toliko uozbiljio, da bi im rekao da imaju tri minuta da Hadži Arsova izvuku iz zatvora. Dobro, i da ih pita zar Makedonija nije severna pokrajina u Grčkoj (hehe) i da Aleksandar Makedonski nije bio ženskaroš zato što je bio peder. U suprotnom, on će da im presudi, jer ako velegrad Beograd, je li, utone u ulični rat, ode mast, ovaj, mak, u propast. (U jednom trenutku sam očekivala da odlepi brkove i zove novinare jer je video NLO.)

Tane nahvata Đolovića da mu traži pomoć da pronađu Kaluđera.

"Tane, to ime da zaboraviš", odgovara mu Đolović.

Papahagi kudi Maju što je raskalašna, a ona - ni manje ni više - traži osnivačku dokumentaciju o banci. Hoće da bude poslovna žena. Pita ga je li saznao išta o suosnivačima banke iz Beča. Matori prefrigani kaže - ne.

Eto Mahta opet, puši opijum, nazdravlja maku i novcu sa Alimpijem Marićem aka Sumporom, i pita ga: "Poznajete li gospodina Vojina Đukića?"

Đukić - ko Fredi Kruger, kako mu spomeneš ime, on izmigolji odnekle - došao da vidi Maju. Kaže joj da je ogrlicu odneo Vrangelu, te da ga je ovaj zvao besan i vikao da nešto nedostaje. Razgovor potraje možda minut, a Đukić se uspali, kaže nije važno. "Važno je što sam, kada si me pozvala, shvatio koliko sam te se uželeo."

Marija Bergam me kupi prvi put za sve ove epizode kad mu na to kaže da ima dobre vesti o banci. Izvini, Vojine.

Nije dobio šta hoće, ali ode kod generala Živkovića. Pavelića će Živković sam da reši (kako to sam zvuči, onako istorijski), ali imaju problem sa Vrangelom, koji kako Vojin kaže, ne može da reši.

"Zajebi to", odgovara Živković. "Menjamo politiku prema njima."

Naredni kadrovi super ilustruju "menjanje politike". Fjodor tradicionalno viče "Dižji rampu!", dok ne krene pucnjava i Rusi ne shvate da je u pitanju zaseda.

Ali, ali, neš kod Fjodora da se izvučeš tek onako. Izviče se na ruskom na Brstinu da ima tri dana da mu kaže ko je Kaluđer. Ovaj mu kaže da Kaluđer nije njihova najveća briga, za Ruse, da nešto još gore spremaju. Nije mnogo prišlo, eto racije u kafani kod Fjodora, ne nađu ništa, ali je "klub zatvoren do daljnjeg".

Ako sam nešto jedva čekala, onda je to bilo ovo kad Pletikosić Stavri puca u grlo (slučajno doduše, hteo je samo da ga uplaši kad mu ga je stavio u grkljan), dok viče "Gde je Mara?!" Jeste batina iz raja izašla, ali STAVRA JE KRIV ZA MARU. Metak, nego šta.

Maja dolazi u kafanu i seda za Bjelin sto. A i ova njegova sestra, malo se po'vatali i odmah "snajka". Uglavnom, kaže mu da je ogrlica vraćena Vrangelu, a Bjela zaključuje da nisu bezbedni kako je ona to shvatila, nego da Rusi ne seku glave. Moli ga za uslugu. (Tu sam se sledila, rekoh možda zatraži još jedno "grejanje".) Međutim, donela mu je dokumentaciju koju joj je dao Papahagi i moli ga da sazna nešto o suosnivačima banke. Dolaze Pletikosić i Bojana i sve liči na dabl-dejt. Bjela se smeje prvi put, onako stvarno, baš je lep, dok ne otvori papire i ne vidi ponovo nobiscum deus na njima.

"Bog je sa nama", objašnjava mu značenje kasnije doktor Rajs. Kaže da će otići do Beča, možda on može da učini nešto po pitanju tihog partnera Maje Davidović.

Sledeći kadar - Vrangel. Ima košmare. Ili lep san, zavisi kako se uzme; sanja da je spasio relikviju, Longinovo koplje, dok ga ne probudi onaj klinac čiji se ćale ubio i kog Vrangel čuva, da mu kaže da ga čeka Njegova svetost. (Ovaj klinac je prepresumnjiv već dugo. Videćemo.) Eto Vrangela u Patrijaršiji, kaže mora da ide, ali da će nastaviti da se bori. A onda se pomoli.

Seda u auto s klincem i odlazi.

Gazda Kiro drži motivacioni govor svojima. Jovana ljušti jabuku lagano i na kraju dodaje: "Samo nešto da vam kažem. U Bukovo možete da se vratite samo s mojim bratom. Ako je suđeno da njegove kosti ostanu ovde, u Beogradu, ostaće i vaše."

Hadži Arsova vode dva pandura izvode na ulicu. Bjela mu prilazi i pita ga je li spreman. "Pazi šta radiš tamo, nemoj da se istrčavaš, da pričaš neke gluposti."

"Nemoj da brineš za mene, prijatelju", odgovara mu. "Hvala ti za sve, Tane. Zbogom."

Da mu je ovo stvarno poslednja cigara što mu je Tane pripalio, ne znam šta bi oni crni Makedonci. Tane ulazi u stanicu, ona prazna, dok Makedonci iz Bukova na ulici iz paradajza vade utoke i počinje: pucnjava, pucnjava, pucnjava, ovo nije bilo još od "Otpisanih". (Inače, čiča na pijaci je "Misirac" iz "Otpisanih"). Krv na sve strane, padaju panduri, ode Milisav, padaju Makedonci. Hadži Arsov lagano sredi onog što je sedeo s njim u autu, izađe ravno Tanetu na nišan, ovaj ga samo gleda. Makedonac seda u kola sa sestrom i odlaze.

Tane poslednji Mohikanac, sam nasred onoga što je do pre pet minuta bilo ulica s onim paradajzom na sve strane "što u Makedoniji ne bi prošao ni ko trešnja". Glavnjača skoro sravnjena sa zemljom. Bivšem vojniku koji prosi, inspektor Tane daje metak umesto novca. Sve će to narod pozlatititi.

E, da. Pavelić nam kaže da nam je nešto trulo u državi. Od advokatskog posla mu, što rekoše, jedino podjebavanje ide od ruke.


P. S. Interesantan je motiv "ribe" koji se pojavljuje kroz seriju. Violeta Đukić nosila je ogrlicu koja ima oblik ribe; kada Tane i Pletikosić idu u Jatagan Malu, ciganin Gazim pravi čorbu bez ribe, princ Đorđe deli ribu ljudima u Jatagan mali (Isus je delio ribu svojim sledbenicima)... Ne znam da li sam umislila, ali čini mi se da na kraju protekle epizode, dok Maja gleda sliku svog oca, kada se spusti kadar, u donjem desnom uglu portreta je opet riba.

Riba je hrišćanski simbol, ihtus, početna slova Isusa Hrista. Gospodin Nikola Ristanovski, iliti Arčibald Rajs nam je već prošlog puta već rekao da je ihtus rivas simbol ogrlice. (Oh, da li sam jedina koja je Rajsovu priču vratila na gledanje makar deset puta? Kakav glas, aooo.)


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Jasmina Milojević
04.12.2017 - 16:01
Šta je poenta
Bila bih vam zahvalna da nam pojasnite, šta je poenta ovog sarkastičnog osvrta? Kritika nije, prikaz nije, esej nije. Ne vidim zamerke na dramaturgiju, a ima ih, na režiju, takođe. Da razumete vreme u kojem živimo i današnju estetiku filma, razumeli biste i čemu \"pucačina\". To bljuvanje u tastaturu nije ništa. Ili je ciljano tako, jer vaša publika jedino ovo razume.
VS
04.12.2017 - 16:01
Serija
Pod crvenom maskom na ritualu, na kraju 6. epizode je inspektor Pletikosić..
Veljara
04.12.2017 - 16:01
SNB
Sta radis za novu godinu? Gledam senke nad Balkanom.
Ana
04.12.2017 - 16:02
Epizoda
A jel niste stekli utisak da je plavi prosjak na neki nacin isus hrist s obzirom da ga je Tane tako sanjao ? P.s. Dok je Kaludjer drzao govor, bukvalno je izgledao kao Sumpor koji prica novinarki o NLO-u
Istomisljenik
05.12.2017 - 05:31
Glas Arcibalda Rajsa
Volim da procitam ovaj tekst posle odgledane epizode. Cini mi se kao da sa nekim pricam o onome sto je bilo. Totalno se slazem sa glas Arcibalda Rajsa, Nikola Ristanovski je predivan glumac