Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Seksualno zlostavljanje na srpski način: Bez Oskara, bez imena, bez prijava

Kod nas će se ćutati o imenima jer smo uboga tranzicija, a seksualno napastvovanje je vidljivo i tužno u onom sada već davnom tekstu kada vlasnik fabrike natera na seks svoju radnicu, samohranu majku, a ona ga spuštenih gaćica pita: "Gazda, šta mi to radite?"
Piše: Branko Rosić
Datum: 12/11/2017

Seksualno zlostavljanje na srpski način: Bez Oskara, bez imena, bez prijava

Foto Profimedia

"Licemerje filmske industrije nema granica: u godini kada kritika kiti lovorima film o prvoj ljubavi tinejdžera i momka od 24 godine (senzualna gej romansa "Call me by your name") i nikome ne pada na pamet da dovodi u pitanje moralnost te veze, Kevin Spejsi je na stubu srama zbog nečega što je vrlo slično."

Ovo je u subotu napisao jedan moj drugar na Fejsbuku i naravno da se zezao jer je on jedan duhovit tip i sa FB-a odašilje redovno ovakve postove. A ta objava da je Kevin Spejsi napastvovao tada osamnaestogodišnjeg sina kolege Ričarda Drajfusa bila je jedna od poslednjih ispovesti seksualno napastvovanih osoba koje su se ove jeseni javljale jedna za drugom. Sve je počelo sa slučajem Vajnstin, a sada je već veliki niz. Za njim se zatreslo i u Londonu, seks-skandalima ministara vlade Tereze Mej čiji su gresi ipak umnogome čedniji od onih preko Atlantika, pa i davnog seksualno-političko-špijunskog skandala "Profjumo".

Zašto bismo mi bili mimo sveta, i zašto i mi ne bismo imali srpskog Vajnstina? Javile su se tri srpske glumice koje ne samo da nisu otkrile ime osobe već se preko njihovog opisa ne može nacrtati ni neki daleki foto-robot napasnika. Ta tajnovitost je kod nas tradicionalna i dobro su poznati tekstovi o elitnoj prostituciji sa onim čuvenim "jedna poznata TV voditeljka i jedan poznati biznismen". Čak je bilo manje tajnovito u doba jugoslovenskog socijalizma gde su se moćnom čoveku partije i službe bezbednosti Stanetu Dolancu spočitavale veze sa voditeljkama TV Dnevnika, u off-u naravno.

Jedini junak seksualnog uznemiravanja sa imenom i prezimenom u Srbiji bio je nekadašnji lider Socijaldemokratije -- Vuk Obradović koga su optužile članice te stranke. Tako je nekadašnji najmlađi general "poginuo" u prvom seksualnom skandalu obnovljenog srpskog kapitalizma. Vajnstin je zglajznuo, kao što je Bjelogrlić rekao kod nas, u momentu kada je njegova moć oslabila pa se moglo krenuti u odstrel.

A da li je slučajna ova epidemija seksualnih grehova slavnih iz bliže i dalje prošlosti, u eri političke korektnosti kada je kažnjivo nabaciti kompliment za frizuru koleginici u prolazu u hodnicima Svetske banke? Tako i treba da bude, to je stanje u svetu. A kod nas? Kod nas će se ćutati o imenima jer smo uboga tranzicija, a seksualno napastvovanje je vidljivo i tužno u onom sada već davnom tekstu kada vlasnik fabrike natera na seks svoju radnicu, samohranu majku, a ona ga spuštenih gaćica pita: "Gazda, šta mi to radite?" I za razliku od ovih napastvovanih u Holivudu ne može dobiti Oskara već samo doručak za decu. I neće ga nikada ni prijaviti.

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Vlaiko
14.11.2017 - 17:39
ravnopravnos'
ja živ nisam da dočekam da li će / i kada neka gospoja biti optužena za seksualno zlostavljanje. Ili - žene to ne rade?