Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Sećanja Ljubivoja Tadića: Kako sam postao učitelj Zoranu Đinđiću

U aktuelnom broju Nedeljniku pročitajte ispovest prvaka srpske drame Ljubivoja Tadića. Prvi put o porodičnoj tragediji, sećanja na brata i strica, Tita, Crvenu Zvezdu, poznanstvo i saradnju sa Zoranom Đinđićem, Peti oktobar...
Datum: 19/03/2017

Sećanja Ljubivoja Tadića: Kako sam postao učitelj Zoranu Đinđiću

U letnjem semestru '95, Zoran Đinđić je bio gostujući predavač u Beogradskoj otvorenoj školi i pozvao je profesora Refika Šećibovića i mene da napravimo "Program obrazovanja" za demokratsku omladinu, poslanike i odbornike Demokratske stranke. To je, već kao predlog, zamašna vrednost jedne političke organizacije, jer utiče na podizanje nivoa, jačanje organizacije i njenu pamet. Refik je bio profesor političke geografije na Ekonomskom fakultetu. Uradili smo program, koji smo kasnije dorađivali. Već te devedesetpete počeli smo saradnju, Zoran Đinđić i ja, a to će trajati do njegove pogibije.

Tri reči su obeležile godine u kojima će se umnožavati događaji, kao i nekoliko decenija. O tome je opis dao Vinston Čerčil. Te tri reči bi mogle da budu: direktno, iskreno i surovo. Uz poverenje koje je neophodno da bi te tri radnje mogle da deluju. Od '95. do '01, imali smo časove po celoj Srbiji: Javoru, Tari, Divčibarama, Beogradu... Okupili smo darovite devojke i mladiće iz cele Srbiji, za koje sam bio uveren da će biti nosioci nove srpske politike. Mnogi, i to oni najdarovitiji, u prvoj deceniji XXI veka odustali su od politike.

Zoran Đinđić nije imao ni zrnce dara za moćnog i snažnog govornika, ali je to postao. Mi smo vežbali, i na to se, između ostalog, odnosi ono surovo. Skromni sam učitelj, ali sam ponekad uspeo da nametnem važne teme i smer, pre svega mišljenja, u čemu je Zoran bio perfektan, i govorenja, u kome se spoticao. Ne možeš sve stvari reći odjednom i na jednom mestu. Sebi pripisujum malene zasluge za Đinđićev napredak. Zoran Đinđić je sve naučio sam, uz neverovatnu marljivost i sposobnost da za tili čas odvoji važno od nevažnog. 

(...)

U Skupštinu grada došli su Đinđić i svi čelnici partija DOS-a. Televizija Beograd je prekinula program tačno kada smo planirali. Jedino nigde nije bilo Vojislava Koštunice. U jednom trenutku, jedan od Tošinih mladića me je viknuo iz susedne sobe.

- Ljubo, uzeli su nam Televiziju.

- Kako, bre?

- Neki nepoznati čovek čita vesti i ne zna da čita.

- Pa to je Bojan Bosiljčić, naš drugar, urednik kulture. I ne zna da čita vesti. Što bi on čitao vesti, mazgove jedan? Što ne gledaš emisije iz kulture.

(...)

U jednom trenutku pojavio se Vojislav Koštunica, sa velikom grupom članova DSS-a. Svi su hteli da izađu na terasu. Ako sam nešto valjano učinio tog dana, a to je da nastavimo miting, učinio sam zbog moje dramaturške intuicije. Drugo, nisam dozvolio nikome, osim predsednika Koštunice, da izađe na terasu. Toša i nas nekoliko pokrili smo sva vrata. Bunili su se iza nas, ali nama i demonstracijama je bio potreban, ispostaviće se, antologijski snimak: Koštunica koji stoji sam na terasi i obraća se već ogromnom broju demonstranata. Nije nam bio potreban snimak grupe, koja je htela da se slika i da zvera unaokolo. Taj snimak je istog časa obišao čitav svet i spada u jednu od mojih dražih režija.

(...)

Razgovaram sa Đinđićem oko dužnosti ministra kulture. Kaže mi da sam ja, kao koministar u ime DOS-a, već predviđen za tu dužnost.

- Imam bolje predloge: Predraga Bajčetića i Zorana Hristića - kažem mu. - Čak obojicu, jer se menja Zakon o ministarstvima i imaćemo državne sekretare. To će izazvati dobar odjek u javnosti, pogotovo kulturnoj, i predstavićemo se ozbiljniji nego što jesmo.

Đinđić mi se ubrzo javio - doneo je odluku o ministru kulture.

- Lečić.

- A zašto?

- Pa on je poznat.

Nismo se predstavili ozbiljniji nego što jesmo...

 

U aktuelnom broju Nedeljniku pročitajte sećanja Ljubivoja Tadića na brata i strica, Tita, Crvenu Zvezdu, poznanstvo i saradnju sa Zoranom Đinđićem, Peti oktobar

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 16. MARTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NETUkupno komentara: 1Sva polja su obavezna.pesacki prelaz
20.03.2017 - 08:24
ucitelj Zoranu Djindjicu
\"govorenja, u kome se spoticao\"----Da, ovo je bilo veoma uocljivo. A kad je to nestalo isto je bilo veoma uocljivo. Znaci, to je bila zasluga dobrog ucitelja govora, Ljubivoja Tadica