Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sećanje

Savest nacije koju rado slušamo, a retko čujemo: Na današnji dan je preminuo Arčibald Rajs

Srbiju je posebno zadužio delom "Čujte Srbi", vanvremenskom skicom srpskog mentaliteta. Arčiblad Rajs je sebe upisao u istoriju Srbije kao savest nacije. Savest koju rado slušamo. Ali, retko čujemo
Datum: 08/08/2017

Savest nacije koju rado slušamo, a retko čujemo: Na današnji dan je preminuo Arčibald Rajs

Arčibald Rajs je rođen 1875, a preminuo na danađnji dan 1929. godine.

Doktor hemije postao je sa samo 22 godine. Bio je docent na Univerzitetu u Lozani. Za redovnog profesora kriminalistike imenovan je 1906. godine. Na poziv srpske vlade 1914. godine dolazi u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske. Dao je značajan doprinos u suprostavljanju nemačkoj propagandi o Srbima kao varvarskom narodu.

Prešao je Albaniju sa srpskom vojskom, prošao je Solunski front, a sa Moravskom divizijom došao u oslobođeni Beograd 1918. godine. Bio je i član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Versaju.

Posle rata je radio na modernizaciji policije. Ubrzo je povukao iz javnosti i živeo je povučeno na Topčideru. Razočaran u svoju novu otadžbinu govorio je da je shvatio "kako više nije potreban". Umro je 1929. godine usled moždane kapi. Tražio je da mu srce odneseno u urni bude sahranjeno na Kajmakčalanu, sa ostalim oslobodiocima sa Solunskog fronta.

 

ČITAJTE JOŠ:

Zabranjeni tekst: Rajs o kralju Aleksandru


Srbiju je posebno zadužio delom "Čujte Srbi", vanvremenskom skicom srpskog mentaliteta. Arčiblad Rajs je sebe upisao u istoriju Srbije kao savest nacije. Savest koju rado slušamo. Ali, retko čujemo.

Uvidevši strahote kojima je izložen srpski živalj, postao je dobrovoljac Srpske vojske i sa njom proveo najveći deo rata. Sarađivao je sa akademikom prof. dr Slobodanom Jovanovićem, koji je tada obavljao dužnost šefa Presbiroa Vrhovne komande Srpske vojske, prenosi portal Moj Nedeljnik.

Načelnik Obaveštajnog odseka srpske Vrhovne komande pukovnik Danilo Kalafatović rekao je za Rajsa: „Značio je za nas više nego čitavi pukovi neposlate nam savezničke pomoći."

Ratna sećanja, Rajs je zabeležio u knjizi „Šta sam video i proživeo u velikim danima".

Nakon rata, nastavio je da živi u Srbiji. Osim što je svoju imovinu rasprodao, radi pomaganja vojnih invalida, siročadi i ostalih koje je rat unesrećio, neumorno je radio na očuvanju sećanja na sve srpske žrtve u Velikom ratu.

Više o Rajsu čitajte na portalu Moj Nedeljnik.

 

 
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.