Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Tri godine u konzervi": Šarli Ebdo objavio prvi broj u 2018. i obeležio trogodišnjicu terorističkog napada

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je "sloboda izražavanja" postala "luksuzni proizvod" * Posle napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja "liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbeđenjem" * Uprkos napadu i povremenim anonimnim pretnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva
Datum: 03/01/2018

 "Tri godine u konzervi": Šarli Ebdo objavio prvi broj u 2018. i obeležio trogodišnjicu terorističkog napada

Foto: Profimedia

Uoči obeležavanja treće godišnjice od terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa, francuski satirični list objavio je prvi ovogodišnji broj.

Prvi broj u 2018. objavljen je sa naslovnom stranom "Tri godine u konzervi".

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je "sloboda izražavanja" postala "luksuzni proizvod".

Posle napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbeđenjem.

"Svake nedelje najmanje 15.000 primeraka lista, ili 800.000 godišnje, ode samo na plaćanje obezbeđenja redakcije", naveo je Ris u tekstu pod naslovom "Sloboda izražavanja, koliko to košta".

"Da li je normalno da jedan list u jednoj demokratskoj zemlji mora da izdvoji skoro polovinu prihoda prodaje na kioscima za finansiranje bezbednosti lokacije i novinara koji rade u redakciji. Koja druga medijska kuća u Fracuskoj odvaja toliko novca da bi se usudila da koristi svoju osnovnu slobodu, odnosno slobodu izražavanja", zapitao se novinar lista.

"Ta sloboda, vitalna i neodvojiva od naše demokratije, postaje luksuzni proizvod, kao što su sportski automobili ili dijamanti, a koji samo bogataši mogu sebi da prijušte", dodao je se u tekstu.

Uprkos napadu i povremenim anonimnim pretnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua i da se svemu treba smejati.

 

[removed][removed]


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.