Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Sale, izvini što sam te 'pljuvao'. Sada nalazim i gore od tebe": Zoran Savić o saigračima iz reprezentacije

"Jedan od razloga zašto hrvatska reprezentacija nikada nije napravila veliki rezultat – niko nije hteo da odustane od svoje statistike. A kod nas je Divac mogao da igra fenomenalnu utakmicu sa nula ili dva poena"
Datum: 02/01/2018

"Sale, izvini što sam te 'pljuvao'. Sada nalazim i gore od tebe": Zoran Savić o saigračima iz reprezentacije

Profimedia

Zoran Savić je bio jedan od onih "tihih superstarova". Nije bio u prvom planu, a svi su znali da ekipa ne može bez njega. Kao jedan od najzanačjnijih u generaciji Jugoplastike koja je pokorila Evrope pre rata u Jugoslaviji i kao član generacije koja je vratila našu košarku u svetski vrh posle rata, ispisao je istoriju ovog sporta.

On je u razgovoru za Sport klub otkrio tajnu uspeha naše reperezentacije od Atine 1995. i u godinama koje su usledile. Reč je o tome što je svaki igrač našao svoje mesto, bez obzira na ulogu koju je imao u klubu.

"Ako govorimo o timskom sportu, uvek je moje razmišljanje išlo u smeru da mora da se zna koja je čija uloga u timu. Mislim da je najbolja osobina svakog igrača da bude svestan svojih kvaliteta, uloge u određenom timu i da zato ne pokušava da radi ono što ekipi ne odgovara.

Kada pogledate neke sastave reprezentacije Jugoslavije i klupske proseke poena, trebalo je da dajemo 200-250 poena po utakmici. Neko je morao da odustaje od svoje statistike i u nacionalnom timu mi centri svesno smo i odustajali od nje. Paspalj, koji je jedan od naših najboljih krilnih košarkaša u istoriji, zatim Divac, oni nisu toliko šutirali jer smo imali čuda od igrača na spoljnim pozicijama – Đorđevića, Danilovića koji mogu da daju uvek koliko treba.

To se pokazalo najispravnijim i mislim da je to jedan od razloga zašto hrvatska reprezentacija nikada nije napravila veliki rezultat – niko nije hteo da odustane od svoje statistike. A kod nas je Divac mogao da igra fenomenalnu utakmicu sa nula ili dva poena i bio je nasmejan posle svakog meča. To je ogroman kvalitet i ja sam se ponašao u skladu sa time, najveće zadovoljstvo bio mi je ekipni trofej, a nije bitno koliko je ko poena postigao.

Generalno mislim da je statistika u današnjoj košarci precenjena jer može da se bude i klasan igrač sa šest poena po meču. U naše vreme treneri nisu dozvoljavali da se unosi statistika u svlačionicu, a sada bi se smejali kada bi im se tako nešto predložilo.

Recimo, Saša Danilović mi je bio saigrač u Kinderu 1998. godine kada smo bili prvaci Evrope. Za njega kažu da je težak tip, ali on je jako dobar momak i s njim ako imaš problema, to će pre biti van terena nego na njemu. Na treningu hoće i da se posvađa sa saigračem jer mu nije dodao loptu ili je nešto loše uradio, ali na utakmici ga nikada niste videli da je prigovorio ijednu jedinu reč svom saigraču. Nikad. Prvi je koji će da stane iza svog saigrača i da ga zaštiti. To je ključni kvalitet, a da li će neko da se druži s njim van terena, to je individualno.

Mi smo tu sezonu krenuli sa mnogo problema i poraza, ali na kraju nas je upravo taj pobednički mentalitet izneo – znaš da kada dođe velika utakmica, da će Danilović da odigra izvanredno. I kada odigra ispod svog nivoa, znaš da će tim biti kompetitivan. Takve igrače nije lako pronaći, to se vidi i po uspesima koje su on, ali i igrači poput Kukoča, Đorđevića i ostalih, pravili tokom karijere i posle nje. Ta energija vuče sve oko sebe", rekao je Zoran Savić. 

I za Sašu Đorđevića je rekao da je bio izvanredan igrač.

"Mada imamo neku internu šalu i s vremena na vreme mu pošaljem poruku tipa: 'Izvini što sam te ‘pljuvao‘ što ne igraš odbranu, sad stalno nalazim neke koji su gori od tebe, hahahah'.

Sale je imao neverovatnu košarkašku 'glavu', čak i u poznoj fazi svoje karijere samostalno je držao Milan, nije mu padao intenzitet. Vođa na terenu , igrač na kojeg možete da računate u velikim utakmicama i koji voli košarku, ali i čovek sa kojim možete da razgovarate i o drugim stvarima.

Samo pogledajte šta je sve osvojio i kako je odigrao kada je trebalo, ali sada je jednako važno što ima sposobnost da sve svoje znanje prenese na druge kao selektor – pri tom uvek veruje nestvarno u ono što radi, a svojom harizmom tera i svoje igrače da veruju. U trenerskom smislu mislim da mu tek predstoji ostvaranje trofeja na klupskom nivou, a tri srebra koje je uzeo sa Srbijom ravna su trofejima", rekao je Savić.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.