Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

"Politiko"

Reakcije na Izetbegovićevu izjavu stižu, oglasio se i bivši ambasador SAD: "Očekujem snažnu osudu"

Vilijam Mongomeri je za RTS rekao da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu jer smatra da je to primer provokativnog i opasnog
Datum: 14/11/2017

Reakcije na Izetbegovićevu izjavu stižu, oglasio se i bivši ambasador SAD: "Očekujem snažnu osudu"

Foto: Screenshot / YouTube

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri ocenio je kao opasnu prokovokaciju to što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da se nada da će BiH jednom priznati Kosovo.

Izetbegović je u intervjuu za nemačku RTV "Dojče vele", snimljenom prošlog meseca, a objavljenom juče, rekao da smatra da je BIH trebalo da prizna nezavisnost Kosova i naglasio da je za to potreban konsensus.

Upitan da li će BiH jednom priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

Mongomeri je za RTS rekao da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu jer smatra da je to primer provokativnog i opasnog.

"Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su, po njihovom mišljenju, bile provokativne", rekao je Montgomeri.

On je objasnio da "postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno. Ali ne može Srbija sama da načini ovaj region stabilnim", rekao je bivši ambasador i naveo da je potrebna pomoć suseda i međunarodne zajednice, ali da ne vidi volju međunarodne zajednice da te zemlje učini stabilnijim.

Oglasio se i ministar policije Nebojša Stefanović koji je poručio da "neće biti lako da nastavimo kao da se ništa nije dogodilo"

"Neće nam biti lako da preko toga pređemo, to će biti u budućnosti kamen spoticanja. Videćemo šta će biti predsednikov predlog", dodao je Stefanović tokom gostovanja na televiziji Prva.

Stefanović je naveo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjava Bakira Izetbegovića.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, kaže da će ta Izetbegovićeva izjava biti ključna tačka sednice.

"Razgovaraćemo o tome šta će biti odgovor Republike Srbije. Reč je o unošenju nestabilnosti u region, to je nedobronameran potez koji izaziva dodatni razdor Srba i Bošnjaka, a uloženo je mnogo napora da se oni poboljšaju", rekao je Stefanović.

Osim toga, Stefanović je naveo da nije siguran da je Izetbegović "svestan ozbiljnosti svoje izjave" i koliko je ona loša za sve narode.

"To je olako data izjava koja pokazuje jednu politički lošu odluku i koja je zlonamerna prema Srbiji".

Stefanović je naveo i da Izetbegovićeva izjava usložnjava odnose u Bosni i Hercegovini, da je reč o "osetljivoj temi oko koje Srbija ima crvene linije", kao i da je Srbija uvek poštovala teritorijalni integritet BiH

Stefanović je istakao i da je Vučić hteo da "pruži ruku, razgovara i gradi mir čak i nakon što su pokušali da ga linčiju u Srebrenici".

"Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je Izetbegovićeva izjava o priznanju Kosova "šokantna i skandalozna".

Đurić je kazao da takva izjava "iz korena menja stvari i odnose" i dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da "daju pravi odgovor na izjavu Izetbegovića".

"Sigurno je da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH odlazi od principa poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta i to ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u ovom slučaju primenjivati jedne aršine, a u drugom ne", rekao je Đurić za Pink.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.