Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Reagovanje

Reagovanje iz Dveri na kolumnu Veljka Lalića

U celosti prenosimo reagovanje Marije Janjušević, članice Predsedništva "Dveri" na uvodnik Veljka Lalića iz aktuelnog broja Nedeljnika
Datum: 14/05/2017

Reagovanje iz Dveri na kolumnu Veljka Lalića

Kao redovni čitalac cenjenog magazina Nedeljnik, detaljno sam pročitala i Vaš uvodnik u broju 278 od 11. maja. Potpuno se slažem sa Vašom tvrdnjom da teme kojima se naša Vlada bavi nisu od ključnog značaja za život u Srbiji. Ono što me je zbunilo jeste činjenica da ste u kontekstu negativnog odnosa prema ženama pomenuli Dveri, čiji sam član od osnivanja političkog pokreta (član Predsedništva stranke i narodni poslanik). Ovo me je navelo na pomisao da možda naš program nije dovoljno jasno prezentovan, i da verovatno još neko o njemu ima pogrešan utisak posebno kad je reč o položaju žena. Zato Vam se unapred zahvaljujem na mogućnosti da ga u par rečenica objasnim Vašim čitaocima, i iskreno se nadam - računajući na Vašu svima dobro poznatu novinarsku korektnost - da ćete ovo pismo objaviti.

Istina je da Dveri promovišu porodični život, ali nikako diskriminaciju žena - čak naprotiv, mi se zalažemo za kažnjavanje bilo kakvog vida diskriminacije, i smatramo da žene koje žele da se ostvare kao majke zaslužuju određene privilegije u društvu.

Primera radi, program Dveri se zalaže za:

- Uvođenje fleksibilnog radnog vremena, i rada od kuće, kako bi žene mogle bolje da organizuju karijeru i vreme provedeno sa decom;

- Formiranje posebnih fondova iz kojih bi se obezbeđivala ekonomska sigurnost ženama koje odluče da se posvete porodici, i tretiranje angažmana u porodici kao radne kategorije.

- Aktivno kažnjavanje svih diskriminatorskih ponašanja kad je reč o majkama ili ženama koje to nameravaju da postanu - naročito na radnom mestu, u procesu zapošljavanja, visine plate i odnosa poslodavca uopšte...

Država bi, u ovom smislu, morala da obezbedi dugotrajna i održiva zakonska rešenja koja bi nadživela smenu svih vlasti i ideologija.

Baš kao što ste rekli u uvodniku - „nije važna železara već kako vas percipiraju". Zato Vam se zahvaljujem što ste nam ukazali na percepciju našeg programa koja se sa samim programom u ovom smislu ne podudara i obećavam da ćemo dati sve od sebe da naša uverenja ubuduće jasnije promovišemo.

Takođe Vas podržavam u nastojanjima da kao urednik uglednog medija doprinesete da se do pozitivnih promena u Srbiji dođe kroz ekonomske, a ne političke poteze.

Verujem da svi imamo zajednički cilj, bez obzira na ideološke razlike i povremene nesporazume u tumačenju poruka: suštinski samostalna Srbija, koja se oslanja na sopstvene resurse, kojoj je važno da prati senzibilitet sopstvenih građana, i kojoj je stalo da traje i da se obnavlja kroz rađanje dece kao prioritet svih prioriteta.

Zahvaljujem na vremenu koje ste posvetili čitanju mog pisma i iskreno se nadam da će tu priliku imati i čitaoci respektabilnog Nedeljnika.

 

S poštovanjem,

Marija Janjušević, narodni poslanik

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Daskal
15.05.2017 - 10:33
Korak napred
Nisam pristalica Dveri, ali moram priznati da me iznenadjuju nekim potezima. Umesto pljuvanja lepo napišu demant. A i Boško je posle bio jedini pravi opozicionar posle ovih izbora koje je još iste večeri opleo po Vučiću i nelegalnosti izbora... Naviknuti smo da je desnica ekstremna, nekulturno, nasilna,... Nadam se da promena imidža nije samo šminka
Stevka
17.05.2017 - 11:13
Imidz
@daskal, dveri ne menjaju imidz nikad nisu bile nekulturne i nasilne
Пробуђени грађанин
20.05.2017 - 19:57
@ korak napred
Ви очигледно нисте упознати са радом Двери.Они нису Шешељевци.Нити су насилни,нити некултурни,нити екстремни. Бивши и садашњи режим им је качио разне етикете,пре свега зато што се залажу за доношење закона о пореклу имовине од 1990 до данас.У време интернета,кога год медији нападају и етикетирају,лако је проверити да је то само режимси спин или истина..Двери нису упрљане каљугом ни лоповлуком,као скоро сви политичари у Србији,и бивши и садашњи.Па кад немају никакав аргимент,онда каче разне етикете.Пратите њихов рад,па се уверите да су одлични и храбри.