Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Rat protiv GSP-a: Nećete verovati koga smo videli u gradskom prevozu

Čitav prezir prema gradskom prevozu dolazi iz postsocijalističkih tranzicionih zemalja kao što je Rusija. Tu se pravi jasna demarkaciona linija uspešnih spram onih s malo sreće koji idu gradskim prevozom. To se prelilo i ovde i snobizam je vidljiv čim uključite komp
Piše Branko Rosić
Datum: 20/04/2017

Rat protiv GSP-a: Nećete verovati koga smo videli u gradskom prevozu

Foto Profimedia

Na engleskim portalima je redovna stvar, tačnije redovna rubrika: poznati u tjubu, metrou, podzemnoj. Sve to prate fotografije slavnih u vagonima komunalnog saobraćaja, pa tako postoji čitav niz selebritija koji u svojim novčanicima pored kreditnih kartica imaju Ojster - nešto kao BusPlus. Tako su se u tim kadrovima našli ekspremijer Dejvid Kameron, sadašnji ministar inostranih poslova Boris Džonson, kao i eskadron pop, rok i glumačkih zvezda.

Ponekad oni ostave tvit ili fejsbuk status. Tako je Geri Halivel napisala: "Jučerašnja dva sata u metrou uštedela su mi vreme i novac." I to nije prenemaganje jobovske princeze ušuškane funtama u fabrici Spice Girls.

Postoje one izveštačene posete kraljice Elizabete i vojvotkinje Kejt Midlton utrobi podzemne i ono šatro otkucavanje Ojstera, ali selebritiji se iskreno ne gade komunalnog prevoza. Da ne odemo mnogo od edicije "vladari & gradski prevoz", ali postoje priče da je Tito voleo da pobegne obezbeđenju i otisne se u gradsku gužvu da vidi kako narod živi.

Ali nije poenta u tome da se eto i slavni voze metroom ili ostalim vozilima gradskog prevoza, već da se svako normalan u razvijenim zemljama koristi komunalnom "egelom" i da ga niko ne smatra zbog toga čudnim. Jer gradski prevoz koristi žute trake koji su koridori prečica u saobraćaju, a tramvaj prolazi u celom svetu najbrže po asfaltu jer nema prepreka osim kada presuše volti usled nestašica struje.

Kod nas je vožnja gradskim prevozom znak da nešto nije u redu s tom osobom. Prošle nedelje dve javne ličnosti su medijski izmerene na osnovu toga što u džepovima imaju "busplus". Jedan tabloid je objavio da Milica Selaković, supruga bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića, iako trudna, na posao ide gradskim prevozom. List piše: "Iako je bio jutarnji špic i neviđena gužva, Selakovićeva je uspela da se ugura u trolu. Ona je ušla na prednja vrata, gde je sve vreme tokom vožnje i stajala. Na svu sreću, ona se vozila kratko, pa je sišla već na prvoj stanici i nastavila peške Ulicom Kneza Miloša."

Eto "na svu sreću" uspela je da se iskobelja iz vozila GSP-a. Pomisliš da ovaj narod i ne zaslužuje bolje ako misli da vlast ne treba da taljiga na istim taljigama kao i plebs.

Isti list je iste nedelje objavio i kako je glumac Marko Nikolić, čuveni Giga Moravac iz serije "Bolji život", išao na hemoterapiju gradskom linijom 33. I u tom tekstu, u raskoraku izjava srpskog glumca i mišljenja novinara opisan je naš mentalitet. Tabloid navodi da je glumac zbog nezavidne materijalne situacije odlazio na hemoterapiju gradskim autobusom, što znači da se komunalnim službama koriste ubogi. U istom tekstu isti taj glumac navodi da se vozi javnim prevozom još od studentskih dana.

Setimo se da je u pričama koje su pratile skromnost srpskog patrijarha Pavla isticana i ona kako on koristi gradski prevoz. Postojala je i njegova čuvena fotografija u autobusu. Dakle, i on deli sudbinu ubogih i klacka se s njima. Iako gunđa, narod kao da se navikao da sveštenstvo stavlja mantiju na tapacirung mercedesa i ostalih moćnih i skupih mašina, a bivši patrijarh mu dođe kao neki frik. A i jeo je mrve iz mantije, slava mu.

Čitav prezir prema gradskom prevozu dolazi iz postsocijalističkih tranzicionih zemalja kao što je Rusija. Tu se pravi jasna demarkaciona linija uspešnih spram onih s malo sreće koji idu gradskim prevozom. To se prelilo i ovde i snobizam je vidljiv čim uključite komp. Tako sam juče pročitao status drugarice: "Moram ovo sa vama da podelim! Zove me fancy supruga mog poslovnog partnera i kaže: 'Evo tu mi je egg coach, edukuje me u tradicionalnim veštinama farbanja jaja!'''

Ta koja pored life coacha ima egg coacha sigurno ne ide gradskim prevozom, a da zna šta gubi - recimo kad "trojka" nestane u šumi i guta prugu Topčidera. To bi vam svaki life coach preporučio za spiranje stresa, ali ta terapija uspeva samo iz tramvaja - iz gradskog prevoza. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.