Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Prva kazna za Fejsbuk zbog curenja podataka: Englezi traže pola miliona funti od Zakerberga

Fejsbuk će biti primoran da plati pola miliona funti (ili 663.000 dolara) zbog toga što nije upozorila svoje korisnike ili zaštitila njihove podatke. Taj iznos oni zarade za sedam minuta
Datum: 11/07/2018

Prva kazna za Fejsbuk zbog curenja podataka: Englezi traže pola miliona funti od Zakerberga

Foto: Profimedia

Fejsbuk se suočava sa prvim finansijskim penalima zbog toga što je dozvolio kompaniji Kembridž Analitika da bez njihovog znanja koristi lične podatke milione korisnika te društvene mreže.

Kako piše Tajm, britanska vlada istražuje ovaj skandal, a njihova komesarka za informacije Elizabet Denam najavila je da će Fejsbuk biti primoran da plati pola miliona funti (ili 663.000 dolara) zbog toga što nije upozorila svoje korisnike ili zaštitila njihove podatke. Taj iznos je najveći koji je moguće izreći u toj zemlji za kršenje zakona o zaštiti podataka.

Ovaj iznos nije ništa za Fejsbuk, koji tu sumu zaradi za otprilike svakih sedam minuta, a na osnovu prihoda od 11,97 milijardi dolara u prvom kvartalu. Ali, to bi bila prva opipljiva kazna zbog ovog skandala koji je ugrozio njihovu reputaciju, i primorao osnivača Marka Zakerberga da svedoči pred američkim Kongresom.

Iz Fejsbuka su saopštili da će odgovoriti na odluku komesarke pre nego što ona bude završena.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.