Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Završen "Protest protiv diktature": Studenti poručili Živkoviću “svi ste vi isti”

Studenti i nezadovljni građani i danas su na ulicama gradova širom Srbije
Datum: 20/04/2017

Završen "Protest protiv diktature": Studenti poručili Živkoviću “svi ste vi isti”

Foto: Nedeljnik

Nezadovoljni studenti i građani okupljaju se i danas ispred Skupštine Srbije gde se održava 18. Protest protiv diktature. Protest je počeo u 18 časova, ali građani se i dalje okupljaju.

Oko 19 časova kolona demonstranata krenula je ka Takovskoj i zgradi RTS-a gde je održan minut ćutanja za preminulog dečijeg pesnika Rašu Popova, a potom su se građani krenuli Svetogorskom ka Terazijama. Učesnici protesta pevaju: "Onesvesti se", "Vučiću lopove", "Građani, hajmo svi u glas, Aleksandre Vučiću nisi ti za nas". Protest je zbog lošeg vremena skraćen i završen je oko 20 časova. Novi je zakazan za sutra u 18 časova.

Pored "Srpskog zida plača" postavljenog na platou ispred Doma Narodne skupštine nalazio se i predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić koji je uzvikivao "Tači u Hag".

Pred početak protesta desio se manji incident, javili su beogradski mediji, kad se predsednik Udruženja nestalih na KiM sporečkao s jednim učesnikom, ali nije bilo fizičkog sukoba.

Raije u toku dana studenti u protestu odbili su poziv poslanika Zorana Živkovića da prate sednicu skupštinskog zasedanja sa balkona. Kao obrazloženje za takvu odluku navedeno je da se njihove kritike koje iznose na okupljanjima odnose jednako na vlast, ali i na opoziciju.

Poručuju i da ne veruju u deklarativnu podršku i traže jasna rešenja za ključne probleme koji se tiču životnog standarda svih građana, posebno materijalno najugroženijih.

"Naša kritika nije upućena samo vladajućoj koaliciji, već je oštro uperena i ka opoziciji, koja umesto što pokušava da formalnim putem promeni odnos snaga među parlamentarnim strankama, treba da shvati da je mi ne posmatramo kao suštinski drugačiju u odnosu na vladajuću koaliciju, sve dok nas rezultatima ne ubedi u suprotno", navedeno je u saopštenju, dostavljenom s mejl adrese protivdiktature2017@gmail.com.

Zahvalivši na tom, a unapred i na svim sličnim predlozima, navode da u skupštini sede poslanici vlasti koje su građani, po njihovoj oceni, birali pod prinudom "posrednim i neposrednim ucenama".

"Budući da sve postojeće stranke nemaju socijalnu bazu kojoj bi bile odgovorne za (ne)sprovođenje određene politike, diskusija u skupštini svodi se na retoričke veštine, te nema značajnijeg uticaja na to da li će ljudi u ovoj zemlji imati radna mesta, odnosno plate i penzije takve da ne moraju da strepe da li će svakog meseca spojiti kraj s krajem", navode.

Stoga smatraju da su ulice jedino mesto sa kojeg šalju poruku nezadovoljstva zbog neizvesnosti i siromaštva u Srbiji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.