Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Profesor Boško Mijatović o doktoratu: Siniša Mali nas je doslovno prepisao

"Do sada se nisam javljao jer sam želeo da moja država i moj univerzitet reše problem na pravi način, a ne da ja radim njihov posao, na primer kroz tužbu sudu za plagijat. Očigledno je da su se ove nade izjalovile"
Datum: 27/02/2018

Profesor Boško Mijatović o doktoratu: Siniša Mali nas je doslovno prepisao

Foto: Nedeljnik

Profesor Boško Mijatović, ekonomista oglasio se povodom navoda da je doktorat Siniše Malog plagijat i da su u njemu doslovno prepisani delovi studije "Novi model privatizacije Srbiji", koji je Mijatović pisao sa još dvojicom profesora. Mijatović je za "Danas" objasnio da se nije ranije oglašavao jer je očekivao da će država i univerzitet da urade svoj posao, a ne on umesto njih.

"Ne nazire se kraj aferama sa plagijatima doktorata državnih funkcionera. Očigledno je da su državne i univerzitetske vlasti rešile da saćekaju da tema ode u zaborav pred naletom novih zbivanja. Čak ni skorašnja peticija koju je potpisalo više stotina unverzitetskih profesora i naučnih radnika sa doktoratom povodom plagijata Siniše Malog ne utiče na njihov stav. Na Univerzitetu već godinama ne može da se formira komisija za ispitivanje ovog doktorata, a predsednik Republike brani Maloga kao da je za to kompetentan. U javnosti se povremeno javi sumnja o snazi dokaza da se radi o plagijatu (retko koga ne mrzi da prolazi kroz stranica i stranice dokaza profesora Raše Karapandže). Igrajući na tu kartu, Fakultet organizacionih nauka, na kome je Siniša Mali doktorirao, kranje bezočno je zaključio da nema reči o plagijat", piše Mijatović za Danas.

"Mogu da razumem njihov interes da sakriju bruku, ali se nadam da će ih gubitak reputacije koštati. Da bi se ova sumnja makar malo razvejala, naveo sam dole ( pogledaj u tekstu koji je objavio Danas) neke delove disertacije Siniše Maloga paralelno sa mojim tekstom iz studije Novi model privatizacije u Srbiji koju smo prof. dr Boris Begović, prof. dr Boško Živković i ja objavili decembra 2000. godine i koja je dostupna na internet adresi http://www.cids.rs/pdf-s/s-privatizacija.pdf. Kako se može videti, radi se o pravom i doslovnom prepisivanju, bez imalo prepričavanja. Nedvosmislen plagijat. A ovo navedeno svakako nije sve što je g. Mali preuzeo u svoj doktorat, naveo je Mijatović.

"Do sada se nisam javljao jer sam želeo da moja država i moj univerzitet reše problem na pravi način, a ne da ja radim njihov posao, na primer kroz tužbu sudu za plagijat. Očigledno je da su se ove nade izjalovile", prenosi list.

Grupa profesora i doktora predala je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu zahteve da se poništi doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, jer smatraju da je taj rad plagijat i da se Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred etičkom komisijom.

Taj zahtev potpisalo je 339 doktora nauka, a oni čekuju da se zahtev nađe i na dnevnom redu neke od predstojećih sednica Senata Univerziteta, jer smatraju da bi procesuiranjem ovog slučaja Univerzitet mogao da donese procedure za slične slučajeve.  

Jedan od inicijatora tog zahteva Dušan Teodorović rekao je novinarima uoči predaje zahteva da grupa traži da rektor Univerziteta Vladimir Bumbaširević hitno reaguje, jer on prema propisima to može, kada se dugo ne rešava pitanje spornog doktorata.  

U zahtevu upućenom rektoru Bumbašireviću, grupa traži da rektor hitno interveniše korišćenjem postojećih pravnih procedura ili izmenama procedura i navode da je obaveza rektora da "sačuva ugled Univerziteta, visokog obrazovanja i naučnih zvanja u društvu (u Srbiji), ali i svetu".  


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.