Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

In memoriam

Preminuo Slavko Goldštajn

Poznati istoričar i publicista Slavko Goldštajn preminuo je u devedesetoj godini u Zagrebu, javili su hrvatski mediji.
Datum: 13/09/2017

Preminuo Slavko Goldštajn

Foto: Screenshot

Goldštajn je rođen je 22. avgusta 1928. u Sarajevu. Većinu detinjstva proveo je u Karlovcu gde mu je otac Ivo Goldstein, po kojemu će nazvati i svoga sina, imao knjižaru.

Tamo je dočekao i Drugi svetski rat i uspostavu ustaškog režima koju je porodica Goldštajn, s obzirom na to da je imala jevrejsko poreklo, na najgori mogući način osetila na svojoj koži.

Odmah na početku rata njegov otac je odveden u zarobljeništvo, a uskoro je ubijen. Slavko, još uvek dečak, s majkom i bratom pridružio se partizanima.

Većinu rata Goldštajn je proveo u partizanima, a nakon rata neko vreme živeo je u tek uspostavljenom Izraelu.

Pedesetih se vratio u Jugoslaviju, a uskoro počeo da radi kao publicista i novinar.

U maju 1989. godine učestvovao je u stvaranju HSLS-a čiji je predsednik do 1990. godine kada ga je zamenio Dražen Budiša.

Tokom devedesetih bio je jedan od viđenijih protivnika politike koju je vodio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman. Bio je i predsednik Jevrejske opštine, a kasnije i jevrejske verske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Tragediju svoje porodice, ali i tragediju celog hrvatskog naroda i jevrejske manjine, Goldštajn je pre desetak godina opisao u knjizi "1941. - godina koja se vraća" za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko delo godine.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj istoriji, bio urednik više od 150 knjiga, a koscenarista filmova "Signali nad gradom", "Prometej s otoka Viševice", "Četvrti suputnik" i "Akcija Stadion". Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.