Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Predsednik SANU: Nisu nas zvali u vezi Deklaracije, nećemo iznositi mišljenje dok ne stigne poziv

"Hajde da jednom raščistimo sve. Mi jednostavno kao članovi SANU možemo da ponudimo čitav sinopsis različitih mišljenja. Jednako mišljenje u Akademiji ne postoji, verovali vi u to ili ne. Neki od članova Akademije su i iskazali svoje mišljenje"
Datum: 11/09/2017

Predsednik SANU: Nisu nas zvali u vezi Deklaracije, nećemo iznositi mišljenje dok ne stigne poziv

Foto Igor Pavicevic

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas da ta institucija nije dobila poziv da učestvuje u pisanju Deklaracije o opstanku srpske nacije koja bi po najavama rukovodstava Srbije i Republike Srpske, trebalo da bude predstavljena u novembru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda, prenose mediji.

Kostić je na konferenciji za novinare u sedištu SANU kazao da unutar Akademije nije bilo razgovora o posebnom stavu prema toj deklaraciji.

Govoreći o stavu SANU prema inicijativi predsednika Srbije o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, Kostić je kazao da se Akademija neće izjašnjavati dok ne dobije zvaničan poziv da učestvuje u tim razgovorima.

"Mi ne možemo praviti platformu poput neke partije ali možemo dati ekspertsko mišljenje svojih članova. Mi želimo ozbiljan politički dijalog bez podela na patriote i izdajnike. Ako naučimo da saslušamo jedni druge, onda je i neki rezultat tih razgovora moguć ", kazao je predsednik SANU.

On je rekao da u SANU postoje ljudi koji imaju dijametralno suprotne stavove i "nismo u prilici da napravimo platformu u ime cele institucije".

Kostić je napomenuo da se u javnosti pojavljuju nekorektne informacije.

"Hajde da jednom raščistimo sve. Mi jednostavno kao članovi SANU možemo da ponudimo čitav sinopsis različitih mišljenja. Jednako mišljenje u Akademiji ne postoji, verovali vi u to ili ne. Neki od članova Akademije su i iskazali svoje mišljenje", kazao je Kostić.

Akademik naglašava da je Akademija za ozbiljan demokratski dijalog.

"Apsolutni preduslov za to je nulta tolerancija za različito mišljenje. Podrazumeva se da dva različita mišljenja članova Akademije ne znači povod za napad na ovu značajnu instituciju", kazao je Kostić


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Profesor univerziteta
12.09.2017 - 10:03
Srbija pred izazovima
Srbiji je definitivno potrebna strategija kako da se suoči sa mnogobrojnim izazovima 21. veka. Kao mala zemlja ne možemo da menjamo ili utičemo na pravila. Ali možemo, jer imamo pametnu decu, da prepoznamo pravila, i uz mnogo mudrosti, vizije i znanja, i učešćee najumnijih ljudi, da odredimo što bolje moguće odgovore na izazove 2., 3., a mozda i 4. decenije 21. veka. I SANU mora biti uključen, dobrih ideja nikad mnogo. Plašimm se da jerok od 2/3 meseca kratak, koa i da idemo ka takvom sadržaju i rezultatu.