Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Praznici su idealni za rađanje nove nade: Zapitajte se da li ste srećni, i prestaćete da budete

Pitam se šta čeka anonimnog dobitnika 600.000 evra, osim ako nas opet nisu prevarili i sve može da se isfingira, a posebno sedmica?
Piše: Zorica Marković
Datum: 16/12/2016

Praznici su idealni za rađanje nove nade: Zapitajte se da li ste srećni, i prestaćete da budete

Foto: Profimedia

Znao sam srećnog muškarca jednom. Bilo je to prokletstvo.

Čitajući vest o NN licu koje je nedavno osvojilo 600.000 evra na lotou, setila sam se uvrnutog filma "Thirteen conversations about one thing". Ne, ta "jedna stvar" nije seks, iako sve to može da stane u jednu rečenicu bez problema za mnoge. Taj film je priča o sreći. Varljivoj. Sreće se setite onda kad se dogodi drugima, kad vam zatreba ili kad vas okruže okićeni lampioni još od trećeg novembra ili kad morate da se namontirate da budete srećni jer se nešto proslavlja, a vama se ostaje u pidžami kod kuće.

Sreću očekujete i kad ušetate u supermarket i prodavačica vam ponudi kupon uz osmeh i sugestiju: "Hajde biraj sreću". Da li je iko odbio taj besplatni kupon, čak i oni koji ne veruju u sreću ili mrzovoljno tvrde da im ona ni ne treba?

Sinoćni kupon u supermarketu s porukom "više sreće drugi put", naterao me je da pitam razdraganu prodavačicu da li je iko išta dobio, a ona mi sva ponosna izvukla dva iskorišćena kupona, zamenjena za jogurt ili neke rezance.

Onda mora da je do mene?

Praznici su idealni za rađanje nove nade da je možda baš tad moguće dobiti milione, skupljanjem čepova, kodova, cvetića i sl.

Ako ste rođeni pod srećnom zvezdom, pašće vam u krilo auto, stan, televizor, frižider, ajfon, ajped... možda to treba neko da kaže ovim starletama, da ne moraju toliko da se upinju da zarade lovu, ako je već sreća nadomak, samo treba jako da žele.

Cela izdavačka industrija je profitirala prodajući "tajne" kako poželeti nešto i dobiti. Evo, napišite nešto na parčetu papira i osvojićete. Poželite nešto jako i želite to svaki dan, prizivajte univerzum i ispuniće vam se. Ima istine u onome "kakve su ti misli takav ti je život", ne poričem da je moguće da se nekome sreća nasmeši. Ali, nekome ume i da se smeje u lice.

Evo, ja je jako želim, i šta ćemo sad? Zar nije bolje pasti s visine realnosti, nego s visine zaluđivanja?

Ako sve pripišemo sreći - to što vas ne prozovu na času, ili uletite u bus u poslednjem trenutku ili se nađete u pravo vreme na pravom mestu, šta je onda do nas? Da li je i kladionica pitanje sreće? Po toj logici, "više sreće drugi put" imate i kad aplicirate za vizu - a ne jer ne ispunjavate uslove - ili kad podnesete papire za banju ili penziju, a oni vas odbiju jer im se ne sviđate, a ne jer ne ispunjavate uslove. Ili odete na razgovor na posao i ne dobijete ga, jer eto, nemate sreće.

Jednom sam napravila ogromnu grešku i pitala jednog druga umesto kako je, "da li si srećan". Nikad mi nije odgovorio na to pitanje. A onda sam pitala još neke ljude. Ni oni nisu mogli da mi odgovore odmah. Zapitajte se da li ste srećni, i prestaćete da budete. U sreću se često veruje kada vam se ona događa ili kad joj se nadate, ali ne i onda kada vam se događa serijal Marfijevog zakona. Onda krivite ili sreću ili sebe što ne umete da je privučete.

Pitam se šta čeka anonimnog dobitnika 600.000 evra, osim ako nas opet nisu prevarili i sve može da se isfingira, a posebno sedmica. U gorepomenutom filmu Alan Arkin kaže: "Pokaži mi srećnog čoveka i pokazaću ti katastrofu koja čeka da se desi".

I ovde se vraćamo na početak.

"Znao sam čoveka koji je bio srećan. To je bilo proklestvo. Bivši kolega. Bio je siguran u uspeh i time se hvalio. Svakog dana bi dolazio na posao i čitao novine do 9:30. Svake večeri je pakovao stvari u pet do pet. Svake srede za ručak bi se malo prošetao, vratio bi se podšišan, sa sendvičem i loto tiketima vrednim sedam dolara. Jednog jutrao, kao i obično je čitao novine, gledao tikete i shvatio da u džepu ima tiket vredan dva miliona dolara. Ustao je i istog trenutka dao otkaz. Trebalo je da mu vidiš osmeh. Ipak, znaš kako kažu. Sreća se nekome smeši, nekome smeje. Šta se dešava? Dolaze mu nepoznate komšije, traže pozajmice. Dolazi žena koja tvrdi da mu je ljubavnica i traži svoj deo. To i nije oduševilo njegovu ženu. Prete mu da će mu kidnapovati sina, a onda se ispostavi da je sin sam sve to zakuvao. Onda tašta... Jednom je zamolio da se pomoli za njegovu sreću, pa je tvrdila da je novac dobio zbog nekih sveća koje je palila. Ona smatra da ima pravo na polovinu para. Tuži ga. Puno je para dao za suđenja, dugove mu nisu vraćali i ostao je bez ijedne pare. Eto njega opet, puzi natrag u firmu. Hoće svoj stari posao. Hoće bilo koji posao. Hoće svoj stari život. Sad mi reci, ako njegova sreća nije prokletstvo, šta je onda?", kaže Alan Arkin.

A onda Metju Mekonahi, nabeđeni advokat koji ne zna šta ga čeka uskoro kaže: "Postoji jedna velika razlika između tvog prijatelja i mene. On je do sreće stigao prečicom. Ja sam je zaradio.”

Više sreće drugi put.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.