Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Posle šest godina: Ministarstvo prosvete pokreće postupak protiv odgovornih za Aleksinu smrt

„To pokazuje da je ministarstvo prosvete sve dosad bilo pasivno u Aleksinom slučaju, ali sa druge strane i želju da se vrati poverenje u institucije kroz prepispitivanje rada prosvetnih radnika koji su zataškavali ceo slučaj“, kaže Aleksina majka za Nedeljnik
Piše: Ana Mitić
Datum: 17/05/2017

Posle šest godina: Ministarstvo prosvete pokreće postupak protiv odgovornih za Aleksinu smrt

Ministarstvo prosvete, posle šest godina, pokrenuće postupak ponovnog ispitivanja odgovornosti svih učesnika u prosveti koji su postupali u slučaju Alekse Jankovića, dečaka iz Niša koji je izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, saznaje Nedeljnik.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo roditeljima Alekse Jankovića navodi se da će „preko svojih službi koje su zadužene za inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor ponovo ispitati rad svih službi koje su postupale, a to su: odgovorna lica u OŠ „Sreten Mladenović Mika“, prosvetna inspekcija i Školska uprava u Nišu“.

 

Dopis ministarstva koje su dobili Aleksini roditelji
Dopis ministarstva koje su dobili Aleksini roditelji

 

Ovakvu odluku ministarstvo je donelo posle dopisa koje su krajem prošle godine roditelji pokojnog Alekse uputili ministarstvu prosvete i predsedniku vlade a u kojem traže da se odgovorni  u obrazovnom sistemu koji nisu preduzeli ništa da zaštite dečaka od višemesečnog vršnjačkog nasilja kazne prema zakonu jer smatraju da je nedopustivo da, i pored sudskih presuda sa maksimalnim kaznama, oni i dalje rade sa decom.

Dragana Janković, Aleksina majka objašnjava za Nedeljnik da je ministarstvo najpre odbilo njihov zahtev, ali je posle negodovanja koje su izrazili u drugom pismu, ipak rešilo da pokrene postupak i preispita ceo slučaj.

„To pokazuje da je ministarstvo prosvete sve dosad bilo pasivno u Aleksinom slučaju ili se neko uporno trudio svim silama da ne dođe do pokretanja i utvrđivanja odgovornosti sve zarad odbrane svojih nesavesnih kolega. Šest godina smo nailazili na zid ćutanja u ministarstvu prosvete. Ali, sa druge strane ovo pokazuje i želju da se vrati poverenje u institucije kroz prepispitivanje  rada prosvetnih radnika koji su zataškavali ceo slučaj“, kaže ona za Nedeljnik, podsećajući da je još tokom 2011. godine Zaštitnik građana započeo i vodio postupak prema  OŠ "Sreten Mladenović Mika" i doneo preporuke da se utvrdi odgovornost i pokrenu postupci protiv odgovornih.

„Nezadovoljni smo što oni i dalje rade u prosveti, što su neki čak napredovali i pored toga što je sud prekršajno, krivično i novčano kaznio školu i direktorku, a što, moram da istaknem, su platili građani jer je to novac iz budžeta.  Posle svih tih presuda - to je ruganje tragediji.  Jer ministarstvo o tim presudama ima saznanja ali je tek sad, posle šest godina, uzelo stvar u svoje ruke“, dodaje ona.

Dragana Janković kaže da se oni bore da svako, prema zakonu, bude kažnjen za propuste i za ono što nije radio kako treba.

„Tražimo odgovornost za Aleksinu smrt svih onih koji ga nisu zaštitili od vršnjačkog nasilja, koji nisu blagovremeno reagovali i uključili nadležne institucije. Jer da je bilo tako, Aleksa bi danas bio živ a mi se ne bi i dalje borili za Aleksin zakon koji još nije usvojen“, dodaje ona.

 

Deo pisma Aleksinih roditelja ministarstvu u kojem negoduju na prvobitnu odluku da se odbije njihov zahtev za preispitivanje odgovornosti zaposlenih u prosveti
Deo pisma Aleksinih roditelja ministarstvu u kojem negoduju na prvobitnu odluku da se odbije njihov zahtev za preispitivanje odgovornosti zaposlenih u prosveti

 

U ovom slučaju dosad su donete tri presude sa maksimalnim kaznama.

Podsetimo, Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000. Obrazloženje je glasilo: "zbog propuštanja dužnog nadzora" i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Potom je i Apelacioni sud u Nišu doneo  presudu da škola OŠ „Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete Dragani i Bojanu Jankoviću  zbog pretrpljenog straha, duševnih bolova i povrede prava ličnosti usled propusta koji su doveli do smrti njihovog sina., o čemu je Nedeljnik već pisao.

Kažnjeni su i, u to vreme, maloletnici koji su maltretirali Aleksu.

Aleksa Janković je tokom 2010. godine trpeo višemesečno nasilje- tukli su ga, šamarali, pretili - što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine.

Pročitajte i tekst "Zašto nam je potreban Aleksin zakon"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.