Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

"Politiko"

Posle samita u Trstu: Da li je Berlinski proces prečica ka EU

U debati "Posle samita u Trstu", u organizaciji istraživačko-izdavačkog centra "Demostat" i Fondacije Konrad Adenauer, novinari, parlamentarci i članovi odbora za integracije, te fakultetski asistenti saglasili su se, uprkos raznolikim stavovima o dnevno političkim temama, da Samit u Trstu predstavlja značajan korak na putu regiona ka EU
Datum: 14/07/2017

Posle samita u Trstu: Da li je Berlinski proces prečica ka EU

Foto: Medija centar Beograd

Berlinski proces nije zamena za evrointegracije, već prečica ka Evropskoj uniji, rekla je članica parlamentarnog odbora za evrointegracije i poslanica SNS-a Vesna Marković na panel diskusiji "Posle samita u Trstu".

U debati, u organizaciji istraživačko-izdavačkog centra "Demostat" i Fondacije Konrad Adenauer, novinari, parlamentarci i članovi odbora za integracije, te fakultetski asistenti saglasili su se, uprkos raznolikim stavovima o dnevno političkim temama, da Samit u Trstu predstavlja značajan korak na putu regiona ka EU.

Markovićeva smatra da je primetno da se Berlinski proces od 2014, kada je prvi put održan u Berlinu, intezivirao i da sada postoje konkretni rezultati.

Kao neko ko sarađuje sa parlamentarcima iz Bundestaga, Markovićeva kaže da je EU shvatila da je proširenje bitno ne samo za stabilnost regiona, već i za stabilnost same

Evropske unije, ako se u obzir uzmu pitanja terorizma i migracija.

"Berlinski proces nije zamena za proces evrointegtacija već samo prečica ka tome", rekla je ona.

Politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić rekao je kako se pitanje "da li je Berlinski proces zamena za evrointegracije" može odgovoriti i sa "da" i sa "ne".

"Da, zato što EU ni sama ne zna kako ide dalja politika proširenja", rekao je on dodajući da su lideri EU rekli u Trstu, kojem je prisustvovao, da učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana nije 'iza ćoška', ali da je ovo proces koji treba region da ohrabri na tom putu, jer EU ne odustaje od proširenja.

A sa druge strane, ako sagledamo rezultate samita, kaže Surlić, odgovor je "ne", na pitanje o zameni članstva u EU Balkanskim procesom.

"Balkan ostvaruje sve veću stabilnost i ako ostane dosledan Berlinskom procesu može da postane razvijeno područje a ne crna rupa Evrope", rekao je on.

Među govornicima bio je i zamenik urednika Nedeljnika Branko Rosić koji je govorio na temu kulturnog povezivanja regionu.

"U predigri raspada Jugoslavije tačka sukoba je bio i jezik, a sada se ispostavilo da je upravo jezik uticao na uvezivanje regiona pa su nam i dalje bliži filmovi. knjige i serije iz postjugoslovenskih država nego npr. Bugarske. U muzičkom šoubiznisu nije bilo potrebno mnogo da se shvati da on može preživeti jedino u slučaju plasmana u celom regionu. Tako je prvo 'bušenje" granica u ime kulturne saradnje bilo preko piratskih diskova, a danas smo stigli do filmskih koprodukcija koje su jedini recept po kojem mogu opstati regionalne kinematografija. Primer su skandinavske TV serije koje uvezuju čitav taj nordijski region,"rekao je Rosić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.