Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Pogodio sam ga u prsa": Kako se Bošnjak sprijateljio sa Srbinom kog je ubio u ratu

"Odjednom na nakoliko metara ispred mene, kao iz zemlje iznikao, pojavio se srpski vojnik, pridižući se iz klečećeg stava sa puškom u rukama. Zapucao sam rafalno i pogodio ga u prsa. Pao je na leđa. Bio sam ubijeđen da je mrtav jer sam mu se dobro zagledao u lice"
Datum: 11/08/2017

"Pogodio sam ga u prsa": Kako se Bošnjak sprijateljio sa Srbinom kog je ubio u ratu

Foto Nedeljnik

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, između ostalog, biće prikazan i dokumentarni film Emira Kapetanovića i Seada Kreševljakovića pod naslovom (Ne)Prijatelji o dva vojnika iz rata u BiH 1992. godine, Bošnjaku i Srbinu, Dautu i Danetu. Daut je te 1992. godine ubio Daneta, da bi se ponovo sreli 14 godina kasnije. O čemu se radi, otkriva se kroz priču o Dautu i Danetu koju je objavio Dojče vele.

Rat se odavno završio. Daut je ostao živ. Preživeo je i pakao Srebrenice. Nekoliko godina proveo je u Švedskoj i vratio se, piše Dojče vele.

Prvo je u Brezi kod Sarajeva kupio kuću pa se kasnije vratio u svoje Skelane na Drini. Otvorio je farmu krava, prodaje mleko i bavi se poljoprivredom. Jedno veče seo je da popije kafu sa društvom u kafani, kad ulazi čovek, pozdravlja sve i seda za drugi sto. Daut nije mogao da veruje očima:

"To je čovjek kojeg sam ja ubio, kažem društvu. Smiju mi se i vele: Kako si ga ubio kad vidiš da hoda, živ je". Ne mogu da vjerujum i prilazim neznancu:

"Ja sam tebe ubio, kažem mu", čovjek se smije i odgovara: "Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ"?

U prvi mah neverica. Reč po reč i sve postaje jasno. Daut iznosi sve detalje njihovog prvog susreta.

"Sa porodicom sam iz rodnih Skelana na obali Drine izbjegao u planinu u selo Miholjevine. Čini mi se da je to bio oktobar '92.godine. Saznali smo da Srbi spremaju napad na sela Joševa i Jagodnja. Krenuo sam sa nekolicinom vojnika u pomoć mještanima tih sela. Sa uzvisine sam gledao kako se srpski vojnici raspoređuju za napad. Odjednom na nakoliko metara ispred mene, kao iz zemlje iznikao, pojavio se srpski vojnik, pridižući se iz klečećeg stava sa puškom u rukama. Zapucao sam rafalno i pogodio ga u prsa. Pao je na leđa. Bio sam ubijeđen da je mrtav jer sam mu se dobro zagledao u lice. Zapucalo je i dole oko sela. Ne vidjevši druge vojnike, krenuo sam dalje sa namjerom da po povratku uzmem pušku od ovog kojeg sam ubio. Borba nije dugo trajala, odbili smo napad na sela jer je iznenađenje izostalo mojom pucnjavom. Na povratku, vidio sam da nema ni srpskog vojnika ni puške. Pomislih da su ga njegovi izvukli, jer sam po uniformi znao da se radi o nekoj specijalnoj jedinici. Oni imaju običaj da zabace kuk pa onda svoje mrtve tako izvuku", priča Daut Tihić.

Dane Vasić kako se ispostavilo da se zove "ubijeni", sad je siguran u istinistost priče i postaje ozbiljan, led se otapa kad Daut kaže da mu je iskreno drago što je živ, da ga nije ubio i da ne mora ga nositi na duši. Slijedi i zvanično upoznavanje. Po balkanskom običaju popila se po jedna rakija - bio je to početak novog prijateljstva.

Priču dalje nastavlja Dane Vasić: "Zbog stalnih napada iz tih sela planirali smo akciju i ja sam kao neko ko poznaje teren krenuo u izviđanje. Imali smo sve informacije i to je trebala biti rutinska akcija. U jednom trenutku nešto je u mojoj blizini krcnulo. Okrenuo sam se i vidjeo čovjeka sa puškom uperenom u mene. Zbog sličnih uniformi nisam u trenutku siguran jeli "naš" ili "njihov". Taj trenutak neodlučnosti je bio presudan da on bude brži inače bih ja njega ubio. Nisam čuo pucanje samo sam vidio da cijev njegove puške vibrira. Osjetio sam strašan udarac koji me odbacio unazad nekoliko metara i to je sve čega se sjećam. Kad sam došao sebi sazao sam da su me "moji" izvukli, vidio sam poderan pancir koji je zaustavio metke i raskomadan kundak od puške.To me je spasilo. Imao sam sreću da ostanem nepovrijeđen", kaže Dane Vasić.

Nakon susreta u kafani Daut i Dane postaju prijatelji, počinju da sarađuju i čak praviti planove za budućnost: za zajednička ulaganja. Dane živi na drugoj obali Drine u Bajinoj Bašti u Srbiji. Bavi se otkupom ljekobilja, šumskog voća i plodova, ima vlastitu hladnjaču i lanac prodavnica suvenira.

"Planirali smo da otvorimo zajedničku firmu koja bi povezala ove aktivnosti iz poljoprivrede kojim se ja bavim i ove i privredne koje ima Dane", kaže Daut.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Nebojsa
12.08.2017 - 11:00
Zalosno
Zalosno je da smo dosli u situaciju da budemo akteri ovakvih prica , sudbina. Umjesto da su se Daut i Dane upoznali na nekom Fakultetu i postali veliki prijatelji koji ce graditi neku zajednicku buducnost, prijateljstvo, ova dva jadnika se upoznaju preko puscanih cijevi u nekoj sumskoj vukojebini. Bas zalosno.