Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Pogibija Silvane Armenulić: Događaji koji su menjali Srbiju (60)

Saobraćajna nesreća koja se desila 10. oktobra 1976. kod mesta Kolari na auto-putu Beograd-Niš, u kojoj je poginula Silvana Armenulić, postala je prva tragična smrt jugoslovenske pop kulture
Datum: 09/02/2018

Pogibija Silvane Armenulić: Događaji koji su menjali Srbiju (60)

printscreen youtube

Mitske smrti slavnih ličnosti u automobilskim nesrećama oduvek su privlačile pažnju. Grejs Keli, princeza od Monaka, dobila je moždani udar dok je upravljala svojim kolima. Život je na drumu izgubio i Džejms Din. Saobraćajna nesreća i smrt visokog komunističkog funkcionera Slobodana Penezića Krcuna i dan-danas hrani teorije zavere. Ili je sve zaista toliko čisto i delo službi bezbednosti.

Saobraćajna nesreća koja se desila 10. oktobra 1976. kod mesta Kolari na auto-putu Beograd-Niš, u kojoj je poginula Silvana Armenulić, postala je prva tragična smrt jugoslovenske pop kulture. Ona je prva estradna ličnost čija je smrt poprimila mitske dimenzije. I to iako je već bila pravi superstar. Pesma „Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji „Ljubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački „Jugoton", prodata je u, za to vreme, neverovatnih 300.000 primeraka.

Ona je prva folk pevačica kojoj je narodnjački okvir postao tesan, pa se prebacivala na teren svojstven pop zvezdama. Prva je zaigrala na seksepil. Raskošno poprsje dostojno Brižitke, ime koje je preuzela od glumice Silvane Mangano, drugačiji imidž.

Tomi Zdravkoviću je kupila prvo odelo u kojem je nastupio, Tozovca je iz kafane prebacila na veliku scenu. Kao i kod svih preranih smrti slavnih ličnosti, i njena pogibija je postala tema za teorije zavere. Neke od tih teorija govore da je ona bila žrtva tadašnjeg režima u Jugoslaviji, pre svega u Srbiji. Silvanu su optužili a kasnije i osudili na dve godine uslovnog zatvora, i to zbog utaje poreza. S druge strane, tvrdilo se da su njeni problemi počeli kada je u Kanadi 1969. odbila da peva u sali u kojoj je bila istaknuta slika četničkog vođe Draže Mihailovića.

 


Kažu i da je prijavila kolege koje su tada pevale: Cuneta Gojkovića, Tozovca, braću Bajić, kojima je zbog toga tadašnja vlast oduzela pasoše.

Bila je udata za tadašnjeg talentovanog i popularnog srpskog tenisera Radmila Armenulića, što je bio prvi sportsko-estradni brak stare Jugoslavije. Opisujući pogibiju Silvane Armenulić (rođena Zilha Barjaktarević), hrvatski filozof Boris Buden označio je pevačicu kao „Ledi Di jugoslovenskog samoupravnog socijalizma".

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.