Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Pobunjeni Atlas i poslednja bitka za demokratiju: Veliki intervju sa Fransisom Fukujamom u Nedeljniku

Verovatno najvažniji i najuticajniji američki politički mislilac i politički ekonomista o Donaldu Trampu, budućnosti Evropske unije, uzletu autoritarnih lidera, kineskom veku, značaju istorije...
Razgovarao Marko Prelević
Datum: 11/07/2018

Pobunjeni Atlas i poslednja bitka za demokratiju: Veliki intervju sa Fransisom Fukujamom u Nedeljniku

Foto Igor Pavicevic

"Nekada paničimo zbog malih neuspeha, a ne shvatamo kolika je snaga demokratije. Koliko je dobro živeti u zemlji koja je prosperitetna, nekorumpirana, koja je odgovorna svojim građanima. Previše često zaboravljamo na sve ono dobro što je donela globalizacija, i na to da svetu ide prilično dobro", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik jedan od najpriznatijih američkih intelektualaca Fransis Fukujama.

"Većina ljudi u Istočnoj Evropi rođena je posle pada Berlinskog zida i ne znaju kako je to živeti u autoritativnim državama, kako je to provesti ceo životni vek u komunističkoj diktaturi. Njihovi roditelji bili su pelcovani tim iskustvom, ali mladi nisu, i uzimaju demokratiju zdravo za gotovo. Njima je ona data, nisu morali da se muče za nju", i ovo je jedna od njegovih poruka.

Kada smo prvi put razgovarali sa njim, bilo je to telefonom, za intervju u Nedeljniku u kojem je naširoko pričao o jugoslovenskim nedaćama i srpskim (pogrešnim) izborima. Bila je to i jedna od vizuelno najuspešnijih naslovnih strana Nedeljnika - a konkurencija nije mala - sa "ukrštenim" očima Slobodana Miloševića i Fransisa Fukujame; između je, setiće se čitaoci sa boljim pamćenjem, stajalo ono što se na Balkanu desi kada slušaš prvog, a ignorišeš drugog.

Ovog puta, verovatno najvažniji i najuticajniji američki politički mislilac i politički ekonomista, autor bestselera "Kraj istorije i poslednji čovek", sedeo je na stolici u slušaonici 3 Fakulteta političkih nauka i odgovarao na pitanja koja nisu imala direktne veze sa "srpskim pitanjem", valjda i zato što se kao gost nije osećao previše pozvanim da govori o zemlji koju je tek lično upoznao.

Bila je pauza predavanja na njegovom kursu "Uloga javnih politika u razvoju privatnog sektora", zbog čega ga je put premijerno doveo u Beograd. (Grad mu se veoma dopao, što nam je potvrdila Maja Piščević, kolumnistkinja Nedeljnika i alumni čuvenog Fukujaminog programa na Stenfordu, koja je najzaslužnija za njegov boravak u Beogradu...)

Novinar Nedeljnika imao je priliku da bude učesnik kursa i da sa profesorom Fukujamom provede pet dana; bilo je tu priče o vladavini prava, o ekonomskoj nejednakosti, o opasnostima koje se nadvijaju nad demokratijom, pre svega o jačanju populizma i netrpeljivosti prema manjinama, o pogrešnim koracima koje su napravile institucije demokratskog društva... Za jednu radnu nedelju možete mnogo da saznate od profesora Fransisa Fukujame, ali dosta toga je stalo i u "zvanični" deo intervjua...

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 12. jula čitajte šta je jedan od najvažnijih i najuticajnijih američkih političkih mislilaca i političkih ekonomista rekao o Donaldu Trampu, budućnosti Evropske unije, uzletu autoritarnih lidera, kineskom veku, značaju istorije...

 

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije. Ove nedelje: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.