Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Pitanje od 900 milijardi dolara: Šta je "Pojas i put" (i gde je tu Srbija)

Iza pomalo konfuznog naslova krije se verovatno najveći infrastrukturni projekat
Datum: 19/05/2017

Pitanje od 900 milijardi dolara: Šta je "Pojas i put" (i gde je tu Srbija)

Foto Tanjug, Wang Zhao/Pool Photo via AP

Prošlog vikenda, kineski predsednik Si Đinping dočekao je svetske lidere, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, premijera Pakistana Navaza Šarifa, Aung San Su Ći iz Mjanmara, predsednicu Čilea Mišel Bašele, kao i premijera Srbije Aleksandra Vučića. To je bio najveći diplomatski događaj u Kini, dvodnevni forum koji slavi Sijevu ideju "Inicijativa Pojas i put".

 

INICIJATIVA

Kina želi da poboljša trgovinu i da stimuliše ekonomski rast širom Azije, ali i dalje od toga. Plan je da se izgradi masovna infrastruktura koja će povezati sve države sa Kinom. Svake godine, prema procenama, Kina će potrošiti po 150 milijardi dolara na projekte. Postoje planovi za cevovode i luku u Pakistanu, mostove u Bangladešu, prugu do Rusije. Ovaj moderni "Put svile" trebalo bi, prema očekivanjima Pekinga, da pokrene "novu eru globalizacije". Prema globalnoj konsultantskoj kući Mekinzi, plan ima potencijal da nadmaši čuveni Maršalov, i da uključi oko 65 odsto svetske populacije.

 

IME

"Pojas i put" ima dva kraka. Jedan se naziva "Ekonomski pojas puta svile" (pojas), a drugi je "Pomorski put svile 21. veka" (put). Da stvar bude komplikovanija, "put" nije baš put, već pomorska veza Kine sa Istočnom Afrikom i Mediteranom. "Pojas" čine brojni "zemljani" koridori koji će povezati Kinu sa Evropom, preko Centralne Azije i Bliskog istoka. Na kineskom se ova inicijativa izgovara "ji daj ji lu", i znači "jedan pojas, jedan put".

 

POČETAK

Predsednik Si je prvi put govorio o ovoj ideji na jednom predavanju na univerzitetu u Kazahstanu 2013. godine. Peking je u početku bio usmeren na Pakistan, s planiranim ulaganjem od 62 milijarde dolara u ekonomski koridor ka toj zemlji. Kada se završi, trebalo bi da donese milion radnih mesta u Pakistanu. Ostali projekti u prvoj fazi uključuju luku vrednu 1,1 milijardu dolara na Šri Lanki, brze pruge u Indoneziji i industrijski park u Kambodži. Sve je tek u začetku, pa eksperti kažu da se o nekim uspesima ili neuspesima inicijative još ne može suditi.

 

VAŽNOST

Ovo je ekonomski plan koji treba da otvori i stvori nova tržišta za kineska dobra i tehnologiju, u doba kada je ekonomski razvoj prilično usporen. No neki u tome vide i geopolitički gambit koji treba da poboljša regionalne štihove u novoj podeli karata, u kojoj na drugoj strani čoje sedi Donald Tramp.

 

STAVOVI

Kineska inicijativa dočekana je s mešavinom oduševljenja i podozrenja. Neke zemlje poput Kirgistana i Tadžikistana već ne mogu da se zamisle bez kineskih investicija. Neke druge pak plaše se da će postati "ekonomski vazali" Kine, dok Indija u svemu vidi pokušaj da se nametne kontrola nad Indijskim okeanom. U Pekingu je bilo 28 šefova država i vlada, ali je, primera radi, kancelarka Angela Merkel odbila poziv. Samo jedan lider iz zemalja G7, Paolo Đentiloni iz Italije, bio je tamo. Iz Britanije je došao ministar finansija i privrede Filip Hamond.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.