Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

"Pitaju me na čemu radim. Na tome da osiguram školovanje deci": Abdulah Sidran posle gostovanja u Beogradu

"O svima nama koji smo od pre rata poznati po svojim poslovima na celom prostoru bivše Jugoslavije, kruže različiti stereotipi, pa ponekad i neistine. Bojao sam se da se ne bi dogodila neka neprijatnost"
Datum: 02/01/2018

"Pitaju me na čemu radim. Na tome da osiguram školovanje deci": Abdulah Sidran posle gostovanja u Beogradu

Foto: „Medija centar Beograd“

"S radošću sam primio poziv kultne beogradske institucije, Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca i Radio Beograda 2 da održim svoje književno, poetsko veče uz direktni prenos na radiju. Oni su nešto ranije počeli ciklus istaknutih evropskih i južnoslovenskih pesnika. Čovek se oseća počastvovanim, jer su sigurno mogli iz BiH uzeti druge veoma dobre, jake ili bolje od mene pesnike, ali, eto, izbor je pao na mene i ja sam ga prihvatio", rekao je Abdulah Sidran za Dnevni Avaz posle gosotovanja u Beogradu.

On je ispričao da je strahovao od sastava publike.

"O svima nama koji smo od pre rata poznati po svojim poslovima na celom prostoru bivše Jugoslavije, kruže različiti stereotipi, pa ponekad i neistine. Bojao sam se da se ne bi dogodila neka neprijatnost. Međutim, sat i po je prošao u potpuno prijatnoj i srdačnoj atmosferi s aplauzima koji su svakih pet minuta prekidali moje kazivanje. Da je radijski bilo predviđeno, moglo je i dva-tri sata trajati koliko je to bilo lepo primljeno", rekao je Sidran.

On je rekao i da je sreo "pet-šest ljudi koje je poželeo, a nije ih vidio dve decenije".

"Shvatio da postoji nešto što je kao atomsko jezgro, nabijeno energijom iz koje se mogu očekivati čuda. Tako mi se učinilo da postoji nešto što je kulturno jezgro bivšeg jugoslovenskog prostora od kojeg je nešto preostalo. Mnogi beogradski pesnici mogli su imati takvu salu i organizaciju, a da im ne dođe ni 20 ljudi, jer, naprosto, epoha u kojoj živimo nije naklonjena kulturi, već nečemu sasvim drukčijem", rekao je Sidran.

 

ČITAJTE JOŠ: 

Kusturica o Abdulahu Sidranu: To je mrtvi kapital BiH, da je ostao sebi veran ne bi dolazio meni po "pet glava"


U tome, između ostalog, vidi značaj tog njegovog nastupa i pojavljivanja na čuvenom beogradskom „Kolarcu".

On jer rekao i da danas živimo u jedno strašno teško i ružno doba.

"Ta takozvana tranzicija, u našim uslovima pretvorila se u legalizovanu pljačku. Sve ono što je bilo društveno i državno, neko je shvatio brzo, mnogo pre nas koji smo tobože pametni, a vamo budale, da se to pretvara u privatno. Trči, leti, otimaj, uzimaj... u tom svetu nije lako opstati onome koji se brine o duhovnim vrednostima, a ne zna rukovati materijalnim dobrima niti ih osvajati i pridobijati. Na čemu radim? Radim na tome da smislim kako osigurati školovanje deci. Danas ni škole nema džabe. Kćerka mi završava gimnaziju, a sin četvrtu godinu fakulteta za koji je dobro da se peta završi vani.

Puna mi glava te vrste briga. Imam mnogo, kao i drugi ljudi, brige o plaćanju režija. Ne može se danas planirati književni rad na način da kažeš - narednih šest meseci pisaću roman ili dramu ili scenario, jer ti u petak moraš razmišljati o tome šta će tvoja porodica jesti u utorak. To je kazna koja se nepravedno nad nama dogodila. Šta smo krivi, ne znamo. Mala satisfakcija nama se događa kada vas neko ko zna stvari vrednosti, prepozna prihvati i pokaže poštovanje", rekao je Sidran.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.