Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Peter Handke: Ne kajem se što sam branio Srbe kad su unapred proglašeni krivim

"Stručnjaci za Balkan su se pojavili posle katastrofe", ironično je primetio pisac
Datum: 20/04/2017

Peter Handke: Ne kajem se što sam branio Srbe kad su unapred proglašeni krivim

Foto: Profimedia

Peter Handke, glavni gost 11. Prosefesta u Novom Sadu prilikom susreta s maturantima gimnazije Jovan Jovanović Zmaj rekao je da se ne kaje se što je stao u odbranu Srba u vreme kada je Srbija unapred bila proglašena krivcem.

Đake je zanimalo puno toga u vezi sa Handkeom: oslanja li se u svojim knjigama na istoriju, zašto svoje misli izražava isključivo u dugim rečenicama, da li se pokajao što je teških devedesetih stao u odbranu Srba i objektivnosti, može li se reći da je jezik žrtva rata..., pišu "Novosti".

"Ne verujem u istoriju, verujem u prirodu i ljude, pojedinačno, jer to je za mene književnost" kazao je veliki pisac.

Prisetio se da je prvi skandal izazvao svojim putopisom "Zimsko putovanje", u kojem se založio za objektivnost u vezi sa događajima u tadašnjoj Jugoslaviji.

"Prve četiri nedelje vladao je muk u evropskoj javnosti, a onda su počele da pljušte reakcije, osude i demantiji", prisetio se Handke, uz naglasak da, za razliku od Igoa koji je tvrdio da je istina najčešća žrtva rata, on misli da je žrtva zapravo jezik, zato što saopštava istinu.

Gimnazijalcima u Novom Sadu Handke je otkrio da je uvek imao poseban odnos prema Jugoslaviji, jer je njegova majka Slovenka. I mada je mnogo vremena posvetio ovom regionu i više puta boravio u Srbiji i Republici Srpskoj, sebe ne smatra stručnjakom za Balkan.

"Stručnjaci za Balkan su se pojavili posle katastrofe", ironično je primetio Handke.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.