Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Pešićevo tajno pismo Peđi Stojakoviću: "Bićemo prvaci sveta, a nisam siguran da ćeš osvojiti NBA"

Te 2001. godine Stojaković, zvezda NBA u usponu, nije bio zadovoljan prethodnim statusom u nacionalnom timu. Kako ga je selektor "prelomio" da zaigra za reprezentaciju
Datum: 10/09/2017

Pešićevo tajno pismo Peđi Stojakoviću: "Bićemo prvaci sveta, a nisam siguran da ćeš osvojiti NBA"

Foto Profimedia

Istorija srpsko-jugoslovenske košarke pamtiće tu 2002. godinu kao kraj jedne epohe.

Neće naša ekipa od tada osvojiti zlato na velikim takmičenjima. Sada je srpska košarka ponovo u uzletu, i zato ne čudi što se u iščekivanju novog zlata sećamo velikih uspeha, kao tog pre 15 godina kada je tadašnja SR Jugoslavija postala prvak sveta, i to u kolevci košarke - u Indijanapolisu, a prethodno dominatno osvojila Evrobasket u Turskoj 2001. godine.

A počelo je tako što je na čelo tima 2001. godine, kao selektor došao Svetislav Kari Pešić.

On je ranije pričao kako sastavljajući tim obilazio sve kandidate. Da mu je Saše Đorđevića u Madridu rekao da više ne može da igra, da je red da dođu mlađi. Pričao je i o rzagovoru sa Bodirogom koji mu je rekao da ne mora da dolazi u Atinu, ako ga jedino zanima da li će igrati, jer sigurno može da računa na njega. Tada je Pešić odlučio da Bodiroga bude kapiten.

A malo je poznato kakvu je komunikaciju imao sa najboljim našim šuterom te generacije, a verovatno i svih vremena - Peđom Stojakovićem.

Stojaković, zvezda NBA u usponu u to vreme, naime, nije bio zadovoljan prethodnim statusom u nacionalnom timu.

"Kad sam bio kod Peđe Stojakovića u Americi rekao mi je otprilike da mu je drago što sam ja selektor, ali da nije siguran da će igrati, jer nije bio zadovoljan prethodnim tretmanom u reprezentaciji", rekao je Pešić u intervjuu za današnju Politiku. A onda je Pešić odlučio da Peđi napiše pismo.

"Celu noć uoči povratka iz Amerike pisao sam pismo za njega. To pismo sam ostavio njegovom prijatelju koji me je odvezao na aerodrom. Da ne otkrivan detalje pisma, uglavnom, čim sam stigao u Evropu, Peđa me je pozvao i rekao mi: 'Možeš sto odsto da računaš na mene!'. Reći ću samo to da sam mu u tom pismu, pored ostalog, rekao da ćemo najverovatnije biti prvaci Evrope i sveta i da su to velika priznanja za jednog igrača, kao i da nisam siguran da će on ikada osvojiti NBA, jer je to vrlo teško", rekao je Pešić.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Miroslav
11.09.2017 - 11:26
Prvaci sveta
А ја сам пре тог финала рекао: Ако будемо прваци света, наша кошарка ће доћи на мађарске фудбалске гране! Стојаковић је постао првак света, а наша кошарка дошла на ниске гране. У том финалу нешто мало је играо повређени Ђинобили. Није тад постао првак света, али НБА-прстена има ко зна колико!
Djole
12.09.2017 - 10:04
16
A ja sam posle tog prvenstva prestao da pratim košarku i sport uopšte jer sam smatrao da smo završili posao. Ipak sada sam se posle toliko godina uključio ponovo jer sluti na medalje narednih godina rođaci. Duguju nam olimpijsko zlato. Što se tiče Stojakovića izuzetno neobičan igrač, verovatno najbolji šuter svih vremena
Вељко
12.09.2017 - 10:04
Човек је имао визију!
Велики човек и велики тренер! Да није било њега,питање да ли би Пеђа оставио дубљи траг у репрезентацији! Наравно,Каријево поверење узвратио је сјајним партијама. Још једна ствар везана за Стојаковића и репрезентацију,а који многи заборављају: Следеће велико такмичење је било Европско првенство(после Индијанаполиса 2002)где су пуштали откази на све стране(слично као ове године),али се Стојаковић одазвао новом селектору Вујошеевићу. Било је то мучно првенство за наше(испали у четвртфиналу). Стојаковић је играо и вукао екипу колико је могао, али и он је само човек.И ако је дошао на турнир као најбољи Европски играч, са фантастичним НБА сезоном иза себе,није имао заштиту код судија. Заустављали су га свим могућим средствима,некада и прегрубим фајловима. И ако мислим да је он одиграо добро и да је Вујошевић зналачки водио екипу,то првенство је окарактерисани великим неуспехом. Међутим у годинама који су следиле,испоставиће се да је то четвртфинале било заправо успех(или реалност) као што нам је и ове године исто успех!