Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Veljka Lalića: Ovo nisu izbori, već popis

Ništa me ovde ne podseća na Makedoniju ili Rumuniju. Podseća me na Bosnu. I to na 1990. kada su svi za koje ste čuli - od Kusturice do Bregovića, Sidrana i Neleta - glasali za Antu Markovića. I onda je Ante dobio manje od dva odsto glasova. Jer to nisu bili izbori, već popis stanovništva...
Piše: Veljko Lalić
Datum: 17/03/2017

Kolumna Veljka Lalića: Ovo nisu izbori, već popis

Moram da priznam da se već dugo pitam zašto deca danas ne ustanu. I kod nas i u svetu. Da li je moguće da nemaju nijedan stav, ili ga mi makar ne čujemo. Nekad se setim svog detinjstva, od 9. marta do 5. oktobra, pa se zapitam da li su oni uopšte živi.

Onda se opet setim koliko sam kao klinac imao čistiji, jasniji osećaj za politiku, zbog čega su moji roditelji glasali kako im ja kažem, makar su mi tako pričali. Mislim da bih danas isto uradio, iako mi je ćerka još mala, pa od svih političara zna jedino za Trampa i Hilari kojima smo je smarali na CNN-u. Njeni junaci su bolji od mojih, tako da bih bez razmišljanja glasao za jutjuberku, ukoliko mi kaže, pošto se već zaklinjemo da sve radimo za njih.

Dobrica Ćosić mi je u intervjuu, i posle njega, rekao da je naša generacija oportunistička, dok se svi profesori s kojima se viđam danas žale na generacije klinaca koji ne znaju ko je Miroslav Krleža. Na prvu loptu zvuči strašno. Na drugu, važnije je da vi savladate Windows nego oni Glembajeve.

U pravu je Dobrica. Deca jesu oportunisti! Ali takvi i treba da budu!

Za šta da se bore danas? Za šta da protestuju? Da idu u rat za velike ideje koje donose benefite njihovim predvodnicima.

 

Danas je glavna teza kako se u Srbiji menja vlast na 12 godina. Kakva glupost. Ili sujeverje. Zar je Tadić osvojio vlast 2000. godine? Je l' znate vi šta se sve desilo u Srbiji od Petog oktobra do 2006? Ili između 1991. i 1997. To su vekovi za ovo danas


Ova deca žive u boljem svetu. Izborila su se za svoja prava. Niko ne može ni da ih bije, ni da im brani da pišu i čitaju šta hoće. Malo li je. Ej, šezdesetosmaši? Ili vi skorojevići koji mislite da je sreća u vili na Dedinju. Ja išao u Četvrtu pa znam da nije.

Znam i da je razlika između građanina i konzumenta u tome što konzumenta možeš da odvedeš u logor. Ali znam i da su građani napravili logore.

Ova deca pobegnu kad im se smuči. Znači urade ono što su nekad uradili Frojd, Cvajg, Tomas Man... U tome je veličina novog sveta.

Što se tiče politike, nju definitivno treba ukinuti! Ako države već žele da se ponašaju kao kompanije, onda - brate - daj da ih tako i organizujemo.

Naš premijer priča kako stranci žele da mu ograniče vlast. Zar to ne treba mi da mu uradimo? Nije stvar u tome da bude strani lutkar, već građanski, što je uostalom njegova moralna i ustavna dužnost.

Mi istoriju čitamo kao statistiku. Kako kome odgovara.

Danas je glavna teza kako se u Srbiji menja vlast na 12 godina. Kakva glupost. Ili sujeverje. Zar je Tadić osvojio vlast 2000. godine? Je l' znate vi šta se sve desilo u Srbiji od Petog oktobra do 2006? Ili između 1991. i 1997.

 

Svi profesori s kojima se viđam danas žale se na generacije klinaca koji ne znaju ko je Miroslav Krleža. Na prvu loptu zvuči strašno. Na drugu, važnije je da vi savladate Windows nego oni Glembajeve


To su vekovi za ovo danas. Milošević je godinu dana posle tenkova na ulicama imao Depos, Koštunica je za godinu dana istopio 70 odsto i ostao bez vlasti. Đinđić, pucanj, demonstracije, pad gradova, Gonzales, ratovi, povratak SPS-a... Da ne nabrajam sad.

Vučić nikako da shvati da je najveći problem ove države, kao i života, dosada. Treba ti ventil, knjiga, film. Drugačije mišljenje.

Ove novine bi bile dosadne da svi mislimo isto, a kamoli država u kojoj naprednjaci pokušavaju da osvoje vlast od Lebana do Vračara. Ni Toma im više nije dovoljno naprednjak.

Čemu to? Ko stvara referendumsku atmosferu u kojoj se ne glasa, već svrstava.

Ništa tu mene ne podseća na Makedoniju ili Rumuniju.

Podseća me na Bosnu. I to na 1990. kada su svi za koje ste čuli - od Kusturice do Bregovića, Sidrana i Neleta - glasali za Antu Markovića. I onda je Ante dobio manje od dva odsto glasova.

Jer to nisu bili izbori, već popis stanovništva...

I to klinci razumeju. I zato ih boli uvo za sve...

Oni su to prerasli... A mi... 


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Konstantin
17.03.2017 - 13:26
Objektivno
Ikao se ne slažem potpuno sa Lalićem, konačno jedan neostrašćen tekst nekog mislećeg čoveka. Nema mnogo prilike da se pročita nešto a da prati racio i činjenice kao i stvarno sanje u društvu bez hiperbolisanja i vuče na neku svoju stranu. Svi tekstovi su kao propaganda njihovih autora za agendu koju oni guraju. Ovo je osveženje, neđite još nekog ko ima ovakvu moć zapažanja u društvu ili nekog ko može ne osnovu logike i činjenica da uspostavi neku moguću analizu događaja u budućnosti i trenutnog stvarnog stanja.
Travis Bickle
17.03.2017 - 16:49
Krleza
Ne znati ko je Krleza je prednost u svakom uredjenju koje pretenduje da je demokratsko, ili makar nije nedostatak, i tu se apsolutno slazem sa autorom. Ovi sto se zale na decu sto ne znaju ko je veliki cenzor druge Jugoslavije trebalo bi obavestiti i da oni sami ne moraju da brinu da ce da zaglavei mardelj ako slucajno zaborave da ga pomenu u nekom nabrajanju velikana nase kulture. Ipak, sto se tice konzumenata i logora verujem da Jevreji, Romi i Srbi nisu bili konzumenti, ili jednostavno nisam razumeo opasku. U drugom slucaju my bad.
Robert
17.03.2017 - 16:49
širina
I ja obozavam Lalića. On uvek u nekoliko pasusa kaže ono što meni treba dva dana da nekom objasnim. Ja to zovem širinom
Душан
18.03.2017 - 16:25
Западе помилуј
Није то досада, то је промењено стање духа код данашњег младог света. У догађајима од 1991 до 1997 нпр., учествовала је омладина која је била формирана на другачијем културном обрасцу. Након масовне контаминације пре свега Пинком, Великом браћом и Фармама, па и Виндоузом стање духа је тако да неко довољно паметан и довољно покварен може полако да поништава све демократске тековине тешком муком изборене. А опет част духу свачијем, али док неко на западу не реши да демократија овде поново профункционише( пети октобар се десио вољом запада- могао се и тада појавити Гонзалес, али није), ми је сами остварити нећемо. Бојим се да ћемо се начекати.
sneyana
21.03.2017 - 17:19
Internet-gugl
Uh, uh, hajde da zatravimo Srbiju.