Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

"Otišao je moj kolega, prijatelj, moj drug. Bili smo najpopularniji filmski par u Jugoslaviji": Milena Dravić o Ljubiši Samardžiću

"Svi su nas tražili da snimamo i mi smo prihvatali i u tome uživali. Nizale su se uloge i različiti filmovi. Bila je to divna i uspešna saradnja i druženje"
Datum: 10/09/2017

"Otišao je moj kolega, prijatelj, moj drug. Bili smo najpopularniji filmski par u Jugoslaviji": Milena Dravić o Ljubiši Samardžiću

Foto: Wine style / Milan Josipović

"Mnogo me je pogodila vest o Ljubišinoj smrti. Otišao je moj kolega, prijatelj, moj drug", rekla je glumica Milena Dravić posle tužne vesti da je preminuo naš veliki glumac Ljubiša Samardžić.

"S Ljubišom sam počela svoju karijeru. Sećam se kad nam je reditelj Branko Bauer dodelio uloge Mihajla i Malene u Prekobrojnoj. To je bio pravi pogodak i za nas dvoje i za kinematografiju", rekla je ona za Kurir.

"Postali smo najpopularniji filmski par u Jugoslaviji. Svi su nas tražili da snimamo i mi smo prihvatali i u tome uživali. Nizale su se uloge i različiti filmovi. Bila je to divna i uspešna saradnja i druženje", rekla je Milena Dravić.

Posle toga, kako je navela, putevi im se razilaze.

"Ja odlazim na televiziju i snimam 'Obraz uz obraz', Ljubiša ide svojim putem i snima filmove po Jugoslaviji. Imao je talenat da bude i odličan producent i reditelj. O svemu je brinuo. Vrhunski profesionalac. Mnogo mi je žao njegove supruge i unuka. Strašan gubitak", rekla je ona.

Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je u 81. godini.

Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista.

Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”.

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.