Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Osma sednica koja traje: Kako su nam se vratile reformisane snage starog režima

"Druže Slobodane, razmislite dobro o putu koji ste izabrali", zaboravljene su reči Vinka Hafnera na dramatičnoj sednici CK 10. oktobra 1988.
Piše Zoran Panović
Datum: 12/10/2017

Osma sednica koja traje: Kako su nam se vratile reformisane snage starog režima

Foto-dokumentacija "Borbe"

Hju Hefner je umro pre neki dan, a ne maja 2015. kako je pomislio jedan moj zemljak kad sam mu tog maja javio da je umro Vinko Hafner. Hju Hefner je umro u 91. a Vinko Hafner u 95. godini. Izgustirali smo tri decenije Osme sednice u srpskim i regionalnim medijima, ali se zaboravilo da je Srbija imala još jedno božije upozorenje, izgovoreno kroz Hafnerove reči. Nismo mu se odužili dostojanstveno, iako nas je upozoravao dok još nije sve bespovratno otišlo u vražju mater. Njegovo ime nosi simboliku raspada Jugoslavije.Hajde da se za trenutak vratimo u turbulentnu 1988. godinu: između zenita Miloševićeve "antibirokratske revolucije" (leto-jesen) i 17. novembra (smena kosovskog rukovodstva sa Kaćušom Jašari i Azemom Vlasijem), 10. oktobra te godine održana je još jedna dramatična sednica Centralnog komiteta jugoslovenskih komunista.

Ona će najviše ostati upamćena upravo po rečima Vinka Hafnera: "Druže Slobodane, razmislite dobro o putu koji ste izabrali." Milošević ga je gledao arogantno, a Vinko je podigao i prst dok je izgovarao tu antologijsku rečenicu, što je izazvalo pravu histeriju po Srbiji. Veću čak i od one kad su delegatima iz Slovenije i Hrvatske pomogli albanski, a delimično i bosanski kadrovi u neizglasavanju nekoliko srpskih delegata u Predsedništvo CK SKJ, među kojima je najpoznatiji bio Dušan Čkrebić, dok je taj neformalni savez makedonski kadar Vasil Tupurkovski tada nazvao "neprincipijelnom koalicijom", čime je oduševio srpsko javno mnjenje, da bi uskoro i on bio prezren. Čkrebić je, paradoksalno, doprineo usponu Miloševića kao vođe rečenicom da je Srbija "umorna od lidera". To je izgovorio misleći na Ivana Stambolića. Da li bi vas kô krava mrtvo tele pogledali Vučić i Erdogan kad biste im tako nešto danas rekli u neformalnijem delu njihovog beogradskog susreta - da li su im zemlje na čijem su čelu umorne od lidera? U Čkrebićevo vreme nije postojao izraz adekvatan današnjem - "erdoganizacija vlasti". 

 

CEO TEKST ZORANA PANOVIĆA U 300. BROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 12. OKTOBRA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU POKLON KNJIGU OD 164 STRANE SA NAJBOLJIM INTERVJUIMA, ZA JUBILARNI BROJ I PETI ROĐENDAN NEDELJNIKA

Digitalno izdanje na NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.