Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

"Oluja" i pad Knina: Događaji koji su menjali Srbiju (85)

„Kolona izbeglica u kojoj se kretao auto-putem nije imala kraj. 'Napred, samo pravo', govorili su im policajci kada su prešli granicu Srbije, sprečavajući ih da skrenu bilo gde@
Datum: 11/03/2018

"Oluja" i pad Knina: Događaji koji su menjali Srbiju (85)

Profimedia

Operacija „Oluja" bila je vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Cilj te operacije bio je zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine. Operacija je zvanično trajala četiri dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom. Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 200.000 Srba.

Ovako će, verovatno, kao što danas piše Vikipedija, pisati i neke buduće istorijske knjige, one „pomirljive". Uz fotografije kolona izbeglih Srba, koji na traktorima napuštaju svoja vekovna ognjišta. Verovatno da se nikad ne vrate.

Srbi su, posle avgusta 1995. godine u kojoj se posle svega nekoliko dana velike akcije hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi zavijorila šahovnica, svedeni na statističku grešku. Ono što nije uspeo Pavelić sistemom logora smrti, od Jasenovca, Gospića, Jadovna i Paga, potpomognut nemačkim nacistima, uspeo je nekadašnji Titov general, koji je obnovio vodviljski bečki sjaj i paradiranje.

Možda je, kako smo to svojevremeno pisali, apsurdnost zločina u kom su Srbi očišćeni bila u tome što je operaciju „Oluja" vodio seoski kavgadžija Ante Gotovina.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja" dogodili zločini koji bi mogli imati elemente genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera. Četvrti avgust u Hrvatskoj se slavi kao „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.

A ni Srbija se, Miloševićeva, nije proslavila tog vrelog avgusta 1995.

Kolona izbeglica u kojoj se kretao auto-putem nije imala kraj. 'Napred, samo pravo', govorili su im policajci kada su prešli granicu Srbije, sprečavajući ih da skrenu bilo gde. Na izlazima su od njih čuvali Beograd i nekog u njemu, baš, možda, njihovi zemljaci - Kninjani, Ličani, oni koji su pre četiri godine dovlačeni iz Krajine da Beograd i Njega u njemu brane i čuvaju od nas koji smo se bunili protiv komunizma i nacizma, protiv mržnje i rata, da sprečimo baš ove kolone beskućnika koje lutaju i Srbijom, i Bosnom, i Hrvatskom", napisala je svojevremeno u autorskom tekstu za Nedeljnik Danica Drašković.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.