Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

"Odbili su ga za film, a on se bez ikakvih problema ponovo javio na konkurs": Priča o testamentarnom filmu Ljubiše Samardžića

"Čovek s takvom karijerom i statusom uvažio je primedbe i popravio šta je trebalo kako bi taj film snimio tako kako jeste. To je veoma intiman film u koje zaista vidite čoveka koji je od jednog rudarskog deteta došao na vrh jugoslovenske kinematografije i tu ostao decenijama", kaže direktor Filmskog centra Srbije
Datum: 13/09/2017

"Odbili su ga za film, a on se bez ikakvih problema ponovo javio na konkurs": Priča o testamentarnom filmu Ljubiše Samardžića

Foto Profimedia

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije poslednji susret s Ljubišom Samardžićem imao je u vezi s filmom "Panta Rei", koji je imao premijeru na festivalu čiji je Jevtić umetnički direktor, piše Blic.

"U tom testamentarnom ostvarenju on sumira svoju životnu i umetničku biografiju na najbolji mogući način. Njemu je taj film bio izuzetno značajan i uvek ću pamtiti njegov profesionalizam jer kad se prvi put pojavio u Filmskom centru Srbije s projektom 'Panta Rei', komisija je imala neke primedbe na njegov rad i on je bez ikakvih problema prihvatio te zamerke, prijavio se ponovo na konkurs i taj drugi put je prošao.

Znači čovek s takvom karijerom i statusom uvažio je primedbe i popravio šta je trebalo kako bi taj film snimio tako kako jeste. To je veoma intiman film u koje zaista vidite čoveka koji je od jednog rudarskog deteta došao na vrh jugoslovenske kinematografije i tu ostao decenijama", kaže Jevtić.

Poslednji period karijere slavnog glumca obeležio je njegov rediteljski i producentski rad i tad su nastali filmovi "Nataša", "Nebeska udica", "Ubistvo s predumišljajem" i "Stršljen", koji važe za neke od najpoznatijih u novijoj srpskoj kinematografiji.

"Ono što posebno treba naglasiti jeste da je on kao producent i reditelj davao šansu mladim filmskim profesionalcima koji su karijeru počeli upravo kod njega", naglašava Jevtić i dodaje da je Ljubiša Samardžić bio jedan od glumaca koji je obeležio i njegovo odrastanje, a da se popularnost likova koje je tumačio možda najbolje ogleda u ulozi Šurde u seriji "Vruć vetar".

"Meni je to jedna od najdražih uspomena iz te stare Jugoslavije. On je kroz lik Šurde bio taj 'evrimen', stoprocentno je pogodio taj jugoslovenski mentaliten i bilo je veoma lako identifikovati se s njim. Inače, kakvu god ulogu da je igrao, bilo da je pozitivac ili negativac, duboko je razumevao i branio u pristupu ulozi svoje likove. To je ono što ga razlikuje od drugih. Mislim da njegova glumačka karijera tek treba da se razmotri i analizira jer tu ima mnogo bisera koji su sad malo zaboravljeni i nisu u prvom planu. Bio je jedna gromada i malo ljudi s njim može da se poredi i to iz cele bivše Jugoslavije", zaključio je Jevtić.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.