Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"+383": Kosovo dobija pozivni broj

Novi pozivni broj za Kosovo dodeljen je na osnovu Briselskog sporazuma * Pozivni brojevi Srbije (+381),Slovenije (+386) i Monaka (+377) biće ukinuti do juna * Razgovori će koštati kao i međugradski razgovori u Srbiji, i neće se tarifirati kao razgovori između dve države
Datum: 02/01/2018

"+383": Kosovo dobija pozivni broj

Profimedia

Pozivni brojevi Srbije (+381),Slovenije (+386) i Monaka (+377), koje su kosovski telefonski fiksni i mobilni operateri koristili do sada, ukinuće se do juna.

RTK na srpskom jeziku prenosi da je to objavilo Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPK).

Navodi se da tako "u 2018. godini neće biti međunarodnih telefonskih operatera na Kosovu, jer će Kosovo imati samo svoj pozivni broj +383".

Da podsetimo, Kosovu je, na osnovu Briselskog sporazuma, zvanično dodeljen pozivni broj +383.

Mediji su tada pisali da, u ovom slučaju, nije reč o pozivnom broju za državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, može se videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Takođe, u odgovoru Unije piše da se korišćenjem termina Kosovo, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima biti propraćeno takvom fusnotom (ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti).

Prema dogovoru, bez obzira što se prilikom telefoniranja na KiM poziva pozivni broj, razgovori će koštati kao i međugradski razgovori u Srbiji, i neće se tarifirati kao razgovori između dve države. Sporazum predviđa da Telekom Srbija dobija trajnu dozvolu za fiksnu telefoniju, dok se za mobilnu telefoniju dozvola izdaje na dve godine, kada će Telekom, zajedno sa ostalim operaterima na KiM, učestvovati na konkursu za mobilne operatere.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Nela Radovanov
02.01.2018 - 16:40
Nezavisna Vojvodina
Zalazem se da Vojvodina dobije novi pozivni..Ponosna Vojvodjanka.
Sun
02.01.2018 - 22:50
Zašto...
...nije +389?