Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Novi broj Njujork tajmsa na srpskom: Ovako izgleda nasilje na Duterteovim Filipinima

Otkako je preuzeo vlast, predsednik Filipina Rodrigo Duterte započeo je brutalni i haotični rat protiv droge u toj zemlji. Jedan fotograf zabeležio je Duterteovu "kampanju" i video leševe i krv praktično svuda. Ekskluzivne fotografije i reportaža koja je uzdrmala svet, samo u Njujork tajmsu na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak novog broja Nedeljnika
Tekst i fotografije Danijel Berehulak / The New York Times International Report
Datum: 11/01/2017

Novi broj Njujork tajmsa na srpskom: Ovako izgleda nasilje na Duterteovim Filipinima

Ubistvo se prvo čuje, pa tek onda vidi. Očajnički krici nove udovice. Prodorne sirene policijskih vozila. Uporno dobovanje kišnih kapi po pločniku uličice u Manili - i po leđima Romea Toresa Fontanilje.

Tigas, kako je Fontanilja bio poznat, ležao je na stomaku u uličici kada sam stigao automobilom oko jedan po ponoći. Imao je trideset sedam godina. Izrešetala su ga, kažu svedoci, dva nepoznata muškarca na motociklu. Pljusak je sprao njegovu krv u slivnik.

Ova pokisla ulica u manilskoj četvrti Pasaj bila je moje sedamnaesto mesto zločina u jedanaest dana boravka u prestonici Filipina. Došao sam u jesen da zabeležim krvavu i haotičnu kampanju protiv droge koju je predsednik Rodrigo Duterte otpočeo kad je preuzeo dužnost 30. juna; od tada je samo policija ubila preko dve hiljade ljudi, a dogodilo se još preko tri i po hiljade nerešenih ubistava. Sve u svemu, fotografisao sam pedeset sedam žrtava ubistva za trideset pet dana na četrdeset jednom mestu.

Viđao sam krvave prizore gotovo svuda - na pločniku, na šinama, ispred škole za devojčice, ispred prodavnica i restorana brze hrane, na madracima u spavaćim sobama i po kaučevima u dnevnim sobama. Gledao sam kako žena obučena u crveno na jednoj takvoj mučnoj pozornici viri kroz prste kojima je prekrila oči kao da se istovremeno štiti i dopušta sebi poslednji pogled na čoveka ubijenog nasred prepune ulice.

Nedaleko od mesta na kom je ubijen Tigas našao sam Mihaela Arahu mrtvog ispred "sari sarija", kako meštani zovu kioske koji u sirotinjskim naseljima prodaju osnovnu robu. Susedi su mi rekli da je dvadesetdevetogodišnji Araha izašao da kupi ženi cigarete i piće i da su ga ubila dva čoveka na motociklu; ta taktika je toliko uobičajena da je stekla i nadimak: "vožnja u tandemu".

 

CEO TEKST SAMO U NOVOM BROJU NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU.

U novom broju The New York Times International Report - koji se dobija besplatno uz svaki primerak novog broja Nedeljnika - očekuje vas 45 najboljih tekstova koje su odabrale redakcije iz Njujorka i Beograda

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.