Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Nemanjići: Na šta će da liči srpska verzija "Game of Thrones"

"Nemanjići" su, cenim, za sadašnji društvenopolitički trenutak Srbije ono što je bio "Boj na Kosovu" za Miloševića -- serija koja bi trebalo da podigne moral naciji, da nas uveri u sopstveni grandeur i da pothrani mitove koje ionako gajimo o sebi
Piše: Marko Prelević
Datum: 05/08/2017

Nemanjići: Na šta će da liči srpska verzija "Game of Thrones"

Nikada nisam gledao "Game of Thrones". Okej, to nije do kraja istina: pogledao sam prve dve-tri epizode prve sezone, i promptno shvatio da to nije moja šoljica čaja ni dašak Vesterosa; sve je delovalo nekako ogoljeno, skupo ali jeftino, kao šampanjac u separeu beogradskog kluba, raskošno ali dozlaboga nemaštovito (više u smislu neostavljanja mašti nego što se tiče samog izneveravanja nijansi, zapleta i likova, mada ima i toga). Neko ko je na "Pesmu leda i vatre" navučen -- blagodareći zetu koji se, izmeđ' ostalog, preporukama iz epske fantastike i kandidovao da ga prihvatim kao zeta -- bio već godinama, nije mogao prihvatiti tako pojednostavljivanje Martinovog remek-dela za neodrasle devojčice i dečake.

Da, knjiga je neuporedivo zanimljivija od skupocene zabave za (srećom retke) ljude sa mog newsfeeda.

Knjiga je bolja, pa šta? Odavno mi se na Zid popela preterana politička korektnost koja vapi za ispraznim rečenicama poput "to ne može da se poredi" i "jedno je književnost, a televizija nešto sasvim drugo". Legitimno je, a i sve potrebnije, reći da postoje, zaista, filmovi i serije koji nisu ni prineti literarnim predlošcima, ih, ima ih ihaj-haj, i ne treba da idete dalje od recentnog "Kruga" Dejva Egersa, pa da vam to bude jasno.

Važi i obrnuto. I film je nekad bolji, pa šta? "Psiho" je neuporedivo značajniji od knjige po kojoj je nastao. Pored najbolje volje, nikad nisam uspeo da se u Burdžesovu "Paklenu pomorandžu" uživim onoliko koliko sam voleo Kjubrikovu. Isto važi i za "Bekstvo iz Šošenka" i "Zelenu milju", koje bolje funkcionišu u svakoj reprizi nego u redovima skribomana Stivena Kinga. A šta ćemo sa "Kumom", uostalom? Bestseler Marija Puza jedva da se kvalifikuje i za plažnu literaturu, no Kopola je uspeo da je obesmrti.

I još, The Witcher je moja verovatno omiljena igra, toliko da i dalje sanjam da li je trebalo da odaberem Triss umesto Yennefer, ali sagu Andžeja Sapkovskog po kojoj su njegovi sunarodnici napravili uspešniji izvozni proizvod Poljske čak i od pape, Leha Valense ili vodoinstalatera zajedno, nisam mogao da svarim.

Ali digresiram, od samog početka. Nije tema popularnost HBO-ovog hita, istinskog popkulturnog fenomena druge decenije 21. veka, ma šta mi zakerala mislili o tome. Već ono što se već dugo krčka u Srbiji, a što je ovog leta, apropos poslednje, valjda, klape, kulminiralo: televizijska serija o Nemanjićima, koja će biti prikazana od jeseni na Javnom servisu. Ideju o takvoj seriji prvi je, inače, u intervjuu Nedeljniku pre dobre tri i po godine, izneo Dragan Bjelogrlić, i prava je šteta što Bjela ne učestvuje u ovom projektu, iz razloga koje se ne libim navesti.

Foto: Screenshot / YouTube

Voleo bih da me jesen uveri u suprotno, pa da pojedem sve ove svoje reči zlatnom viljuškom, ali na osnovu hvalospeva u domaćoj štampi i onih par trejlera, mogu da se opkladim na šta će srpska verzija "Game of Thrones", kako se ponegde nimalo posprdno naziva, da liči. Na sve samo ne na HBO: "Nemanjići" su, cenim, za sadašnji društvenopolitičku trenutak Srbije ono što je bio "Boj na Kosovu" za Miloševićevog ili "Vojna akademija" za Tadićevog vakta -- kostimirana serija koja bi trebalo da podigne moral naciji, da nas uveri u sopstveni grandeur i da pothrani mitove koje ionako gajimo o sebi.

 

"Nemanjići", sa svim nepočinstvima, lomovima, bratoubistvima, oslepljivanjima, ženidbom petogodišnjakinja i noževima u leđa i grkljane najvažnije srpske srednjovekovne dinastije -- i sa Rastkom Nemanjićem kao suštom suprotnošću lakomosti i pokvarenjaštvu, a od iste krvi -- na papiru imaju potencijal da budu serija koja će pokazati, baš kao u "Game of Thrones" ili u hitu "Medici: Masters of Florence" (Dastin Hofman!), koliko je neuhvatljiva i nepremostiva linija između dobra i zla. Da se snima bilo gde drugde sem u Srbiji, bila bi to serija koja obiluje krvlju, spermom, znojem; i nešto što bi se dalo gledati.

Umesto toga, živi bili pa gledali, i po receptu oprobanom na onom skarednom slavljenju jubileja hrišćanstva, dobićemo bildovanje patriotizma na tragu "Srbi, narod najstariji", još jednu visokoparnu kvazipatriotsku sagu u kojoj će se istorija preplitati sa maštom, a ona sa dnevnom politikom.

Zvučaće na granici paranoje, ali ne mogu da ne uvidim korelaciju serije sa najavljenim podizanjem gigantskog spomenika Nemanjićima u, naravno, Nemanjinoj ulici, a koji je potekao sa mesta s kojeg sve takve inicijative potiču; sa predsedničkim televizijskim deklamovanjem rodoslova Nemanjića, sve s Tihomirom i Dragutinom i Vladislavom; sa tri miliona evra vrednim jarbolom koji će biti poboden na Ušću...

Nije li to sušta suprotnost onoga što je, kažu, govorio Sveti Sava: "Neka se povinuje novodošavši onome koji je pre došao, nepismeni pismenome, neuki obrazovanome..."


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Александар
06.08.2017 - 17:22
Туга од текста
Свака нација почива на миту, без мита нестаје и нације. Чак и скоројевићи попут Амера имају свој мит по коме се грађански рат водио из чистих побуда за ослобођење црнаца а ти исти црнци су се на југу век касније возили у посебним аутобусима за црнце и нису смели у школу са белцима. Или прича о родољубима који су се борили за слободу од британске круне а не за своје економске интересе које им је та круна угрозила. Аутор би вероватно волео да се у еврофанатичном мазохистичком стилу и даље посипамо пепелом и представљамо као најгори. Не знам на шта ће личити серија, али се надам да неће бити још једна аутошовинистичка свињарија што аутор прижељкује, јер ионако не оскудевамо у овом нашем стаду са онима који константно пишају по свему српском, вероватно тиме лечећи неке своје комплексе ниже вредности у односу на запад и убеђујући себе да су бољи од средине из које потичу.
Barkley
08.08.2017 - 18:03
Bačeno vreme na čitanje ovog teksta
Neozbiljan tekst. Pun predrasuda, zaključivanja na osnovu nategnutih pretpostavki, gledanja u pasulj. Možda bude sjajna serija a možda bude smeće. Ali, hajde da sačekamo a ne da \'\'znamo\'\' šta kako će izgledati iako smo do sada videli svega dva trejlera. Što bi rekao MIle Kekin : \'\'Imamo stav kada nemamo pojma\'\'.
Aleksandar Popovic
08.08.2017 - 18:04
Baba Vanga
Pred godisnjeodmorski dvobroj Nedeljnika, M. Prelevic ne izdrza da se ponovo naruga na racun Srbije i srpskog narods. U stilu baba Vange, kao povod je iskoristio tek nastajucu seriju RTS o znacajnom periodi iz istorije srpskog naroda. Smeta mu i sama pomisao da se nrko odlucio da se bavi vremenom pocetaka prve srpske dinastije. I \"ispiruci\" nam svoje zucljive komentare i na samo ideju da je prva srpska drzava imala bilo kakav znacaj. Dugo bi trajalo detaljnije komentarisanje ovog najnovijeg spisanija, pa stoga samo ovoliko: u najmanju ruku je neukusno obracati se na ovakav nacin ljudima sa kojima delis zivotni prostor, koji ti ne zameraju sto nisi \"\"nasinac\", a posebno sto se oglasava u mediju kakav je Nedeljnik.