Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

"Ne trošite snagu na Kosovo, istorija je to rešila mimo vas": Poslednje poruke čoveka koga su zvali "otac nacije"

Na današnji datum, 18. maja, pre tri godine preminuo je Dobrica Ćosić. Koja je bila njegova poslednja poruka generacijama koje dolaze posle njega, a koju je poslao preko Nedeljnika?
Datum: 18/05/2017

"Ne trošite snagu na Kosovo, istorija je to rešila mimo vas": Poslednje poruke čoveka koga su zvali "otac nacije"

Ćosić je sa ovog sveta otišao nečujno. Tog proleća, i tih dana Srbija je bila obuzeta poplavama, nije mogla da se osvrne na njegove poslednje poruke. Poslednji intervju Dobrica Ćosić je dao za Nedeljnik, nekoliko nedelja pred smrt.

Intervju za Nedeljnik bio je retka prilika da se čuje o čemu je u poslednjim danima promišljao Dobrica Ćosić. Rađen je jednog kišovitog aprilskog popodneva 2014. godine u domu Ćosića.

On je generacijama koje ostaju iza njega savetovao da ne troše snagu na kosovsko pitanje, jer je "istorija to rešila mimo nas".

"Vi više ne možete da utičete na njene ishode", rekao je Ćosić.

Poslao je i poruku: "Nema više rata za Srbe. Mi više ne smemo da ratujemo. Nemamo biološki, a više ni patriotski potencijal. Verujem da je mir jedini uslov našeg postojanja. Praviti kompromise, odstupati i od načela ako treba da se sačuva mir."

Ćosić je rekao i da je za njega kosovsko pitanje rešeno.

"To znači da ono više ne postoji kao južna srpska pokrajina. Mi smo u ratu sa Albancima izgubili Kosovo. Da li je to konačno, o tome danas ne možemo da sudimo, jer niko ne zna kako evropska i balkanska istorija mogu da se isfabuliraju u narednim vekovima. Ili veku", rekao je između ostalog Ćosić. "Naša nacionalna politika prema Kosovu vezivala se za oslobođenje južne Srbije i Makedonije. Kosovsko pitanje bilo je poistovećeno sa makedonskim pitanjem. Makedonija je posle Drugog svetskog rata postala država, a Kosovo je takođe, ovim ratom, 1999, politički izgubljeno, i ne treba više ni atom snage trošiti na to pitanje", rekao je Ćosić.

 

CEO TEKST POSLEDNJIEG INTERVJUA DOBRICE ĆOSIĆA DOSTUPAN JE OVDE

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.