Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Ne, srpske novine nisu o Tesli pisale kao o ludom naučniku: Zašto poverujemo u (skoro) sve što čujemo?

Postoji nekoliko psiholoških mehanizama koji olakšavaju da se lažne vesti šire i u njih veruje, a o tome čitajte u novom Nedeljniku.
Datum: 21/06/2018

Ne, srpske novine nisu o Tesli pisale kao o ludom naučniku: Zašto poverujemo u (skoro) sve što čujemo?

Pre vode, bio je Nikola Tesla. Sve je počelo kada je jedan portal preneo "vest" iz knjige "Prava istorija sveta", grupe autora i zafrkanata s Njuz.neta, o tome da su se u Beogradu 1903. sudarila jedina dva automobila. Iako je vest bila sasvim očigledno izmišljena i humoristička - jedan vozač se zove Vrzimir Točkanović! - privukla je dosta klikova, nakon čega su se Njuzovci dosetili i napravili eksperiment na društvenim mrežama. Zamolili su svoje drugare i pratioce da šeruju još printskrinova iz "Prave istorije sveta", ali da ne napišu da je iz knjige, naravno.

Upecali su se mnogi, a posebno je "viralna" bila priča o Nikoli Tesli, pod naslovom "Ludi naučnik srpskog porekla posetio Srbiju", navodno iz 1892. godine. I ovde je bilo sasvim dovoljno "hintova": kao, Tesla se igrao munjama, pa je napravio veliku štetu u sobi hotela "Astorija", pa onda, on bruka Srbiju i nadamo se da ga niko više neće dovoditi u vezu s nama...

Mnogi su, ipak, pa čak i neki koji nisu neinteligentni, naseli na foru, i nekoliko dana se mislilo da se Beograd stvarno sramio Nikole Tesle, a Viktor Marković iz Njuz.neta prokomentarisao je da nam je "Tesla slaba tačka", pa je zato ovaj tekst tako brzo postao "istinit", kao onaj Srbin koji je nekada ubio ajkulu na letovanju.

Postoji nekoliko psiholoških mehanizama koji olakšavaju da se lažne vesti šire i u njih veruje, a o tome čitajte u novom Nedeljniku.

Šta je laž a šta istina danas, ako čak i američki predsednik izađe i kaže da ga je baš briga za istinu (ili je i ova informacija neproverena)? Da li je problem što je ponekad istina teško izbijala na površinu redovnim putem, pa je prva potreba da se poveruje u alternativu, ma kako sumanuta bila?

 

U NOVOM NEDELJNIKU RASKOPČAVAMO MITOVE, ČITAJTE U BROJU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 21. JUNA.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

NE ZABORAVITE: Svi čitaoci na poklon dobijaju treću knjigu iz edicije "Nemanjići - Ljudi svog vremena" - "Stefan Nemanjić - Prvovenčani kralj".

 


 

 

 

 

Uz ovaj broj, čitaoci Nedeljnika dobijaju i primerak novog Mond diplomatika na srpskom jeziku.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ja
21.06.2018 - 15:46
zemljaci
.Ne zelim verovati da je to receno, jer ako jeste,onda nije cudo sto su drugi sve radili protiv Tesle....Upravo ovih dana mi se nasla u rukama knjiga \"Teslina bajka\" od Milana Zdrale...strasno je sto su mu radili, ja bih rekla zato sto je Srbin iz hrvatske,rodjen u Smiljnu,malome selu u lici.....da je slucajno hrvat, madjar, slovenac, austrijanac, onda bi drugacije bio slavljen, ali eto, on je to sto je....ps. rodjena sam u Lici, mozda nekih 40 i nesto km. daleko od Smiljana, a nikada nisam bila tamo..ne znam zasto skole nikad nisu organizovale posetu rodnome mestu ,zemljaka, ii svetskoga naucnika..ocito se to nije smelo toliko populisati, bio je neko drugi vazniji gde se moralo pohoditi i pevati pesmice..,sto je jos zalosnije bila sam na zavrsetku.osmoljetke kada smo u mestu dobili struju.