Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, ljudsko meso se ne služi u japanskom restoranu

Lažna vest je objavljena na španskom satiričnom sajtu "La Voz Popular", još 2016. godine, nakon čega je tek krajem ove godine prevedena na engleski i počela da se "šeruje" diljem sveta. I klikće.
Priredio Dimitrije Đurić
Datum: 05/12/2017

Ne, ljudsko meso se ne služi u japanskom restoranu

Foto: Profimedia

Prošlog meseca, korisnici društvenih mreža neumoljivo su delili vest koju je objavilo na stotine sajtova - da je u Tokiju odnedavno otvoren restoran u kome se, kao specijalitet, služi ljudsko meso.

Vest je objavljena na španskom satiričnom sajtu "La Voz Popular", još 2016. godine, nakon čega je tek krajem ove godine prevedena na engleski i počela da se "šeruje" diljem sveta. I klikće.

Ovaj "fake news" satiričnog sajta napisan je u kombinaciji sa šalom iz aprila 2016. godine o japanskoj vladi koja, navodno, odobrava prvu "prodavnicu ljudskog mesa" i fotografijama rekvizita namenjenih promociji zombi video-igre "Resident Evil 6", kako bi se, na kraju, dobila izmišljena i sumanuta priča o japanskom restoranu u kom se služi ljudsko meso. U tekstu vesti se, naravno, ne navodi nijedan pouzdan izvor, što bi opreznom bilo dosta.

No, istina je sledeća: u predgrađu Tokija nema restorana u kojem se služi ljudsko meso, niti postoji zakon u Japanu koji dozvoljava ove kanibalističke prakse. Nekoliko medija je prenelo ove lažne vesti na svojim internet portalima.

Prema toj lažnoj vesti, restoran se zove "Resu ototo no shokuryohin", što u prevodu, navodno, znači "Pojesti brata". Takođe, navodi se da se u Japanu legalno jede ljudsko meso od 2014. godine i da porodice koje odluče da prodaju svoje meso u tu svrhu mogu dobiti do 30.000 evra.

Povodom svega, oglasio se i predstavnik ambasade Japana u Meksiku, odakle je i potekla vest, koji nije bio svestan da je lažna vest o kanibalističkom restoranu do te mere okupirala internet, da se proširila na gotovo svim kontinentima. On je, takođe, porekao da japansko zakonodavstvo dozvoljava kanibalizam.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ozis
07.12.2017 - 09:59
pokolebana
samo pre nekih pola sata gledala sam jedan japanski restoran,gde sam mislila pozvati dve prijateljice da proslavimo moj rodjendan, a onda otvori nedeljnik i u oci mi upade ovaj naslov....sada vise nisam sigurna dali ce odluka pasti na ovaj restoran, koji se nalazi u centru grada gde zivim....