Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Ne dirajte Sulju, j... vas u...": Vujoševićeva lekcija iz tolerancije

"Bio je izvesni Suljo koji je bio predsednik kućnog saveta u Bačkoj 13. gde sam tada živeo. Veći deo stanara je hteo da ga smeni. Bio je bio pedantan čovek. Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da menjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu...", govorio je Vujošević
Datum: 17/07/2017

"Ne dirajte Sulju, j... vas u...": Vujoševićeva lekcija iz tolerancije

Foto Profimedia

Košarkaški trener Duško Vujošević trenutno radi kao selektor Bosne i Hercegovine, reprezentacije koja kuburi sa finansijama i zbog čega imaju problema čak i da učestvuju na pripremnim turnirima, a i kada je okupljao ekipu za pretkvalifikacije za SP 2019. godine, deblji je bio spisak igrača koji se nisu odazvali, nego onih koji su došli na "prozivku". "Ponos se ne uči u školi", kratko je tada prokomentarisao Vujošević tu činjenicu.

Tek, selekcija BiH je u sarajevskoj Skenderiji u pripremnoj utakmici pobedila Belorusiju, a bila je to prva utakmica BiH, koju je sa klupe predvodio Vujošević.

Ako je BiH, makar pokušaj Jugoslavije u malom, onda je možda za Duleta Vujoševića koji je uvek isticao svoju "jugoslovesnku orjentaciju" - a i navikao je da radi u teškim finansijskim uslovima - ovo najmanje loša sredina. A ako se o Vujoševićevom liku i delu može tražiti neki konsenzus, onda bi to moglo da bude oko njegovog suprostavljanju nacionalizmu.

Postoji jedna anegdota s početka devedesetih, o kojoj je pričao tek u par intervjua, kada je branio predsednika Kućnog saveta kog su smenjivali zato što nije bio Srbin? O tome je jednom za Nedeljnik, Vujošević ispričao:

"Ja sam građanin sveta. Imao sam prilike i sreće da puno putujem i znam da je svaki čovek slučajno ono što jeste. Samjuel Džonson je rekao da je patriotizam poslednje utočište hulje. To je apsolutno tačno. Neka mala ispoljavanja fašizma je nešto protiv čega sam se borio. Bio je izvesni Suljo koji je bio predsednik kućnog saveta u Bačkoj 13. gde sam tada živeo. Veći deo stanara je hteo da ga smeni. Bio je bio pedantan čovek, tražio da se zaključaju vrata, da se ne unosi benzin, a to je radio da da se ne bi sve zapalilo...

Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da menjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu - Je*em vas u bu*u, vratite nam Sulju. Oni su to prefarbali, a ja sam napisao krupnije: "(i opet) Je*em vas u bu*u,vratite nam Sulju". Niko nema kristalne biografije, i nisu to ne znam kakvi aktovi hrabrosti, ali me mržnje, nacionalizam i ratne strasti, koje su i mediji u velikoj meri proizvodile uvek strašno nervirali."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.