Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Najviše me nervira podela na "naš" i "nije naš": Dragan Bjelogrlić otvoreno o svemu

O seriji koja je postala hit, nedovršenoj generaciji kojoj pripada, kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku...
Datum: 25/10/2017

Najviše me nervira podela na "naš" i "nije naš": Dragan Bjelogrlić otvoreno o svemu

Foto: Nebojša Babić za Nedeljnik

U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz "Boljeg života" koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! Ta promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, čija je serija "Senke nad Balkanom" potukla sve rekorde gledanosti proteklog vikenda.

"Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo", kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

"Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su 'Senke nad Balkanom' najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netflixu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene. To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku", rekao je Bjelogrlić u velikom intervjuu u kojem je pričao o kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku.

 

CEO INTERVJU OBJAVLJEN JE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE NA KIOSCIMA O ČETVRTKA, 26. OKTOBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

 Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Boris
26.10.2017 - 09:50
U potpunosti se slažem!!!
Dragan Bjelogrlić je trenutno jedna od retkih svetlih tačaka u našoj kinematografiji!! Montevideo je bila sladunjava romasirana priča, ali opet bolja od bilo čega snimljenog u poslednjih 15 godina. Vratiće se rode su opet, bile odlične prvih nekoliko epizoda. Posle su smorili, dinamika je opala i bespotrebno su sve razvukli. Nadam se da se to neće desiti sa Senkama nad Balkanom. Prva epizoda ima sve: krimi priču, istorijske likove, odlične kostime. Sve izgleda svetski. Mnogi glumci su me oduševili u prvoj epizodi. Shvatio sam da su do sada uglavnom glumili po trash domaćim serijama i da kad imaš loš scenario, ne možeš bog zna šta da izvučeš. A uloge ne smeju da odbiju, od toga žive. U svakom slučaju, početak obećava!!!
Cane
26.10.2017 - 10:49
producent
Da li ste ga pitališta misli o slučaju Vajnštajn u Holivudu?