Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

“Najveći klanovi su iz Crne Gore, cilj nam je da prekinu delovanje u našoj zemlji": Šta je Nebojša Stefanović rekao o organizovanom kriminalu u Srbiji

“Nema tako velikih kao što su bili zemunski, voždovački ili zvezdarski. Najveći klanovi danas su škaljarski i kavački iz Crne Gore, koji obuhvataju i veliki broj naših građana, ali i iz drugih zemalja”
Datum: 02/01/2018

“Najveći klanovi su iz Crne Gore, cilj nam je da prekinu delovanje u našoj zemlji": Šta je Nebojša Stefanović rekao o organizovanom kriminalu u Srbiji

Foto Nedeljnik

Ovog jutra mediji su se bavili ubistvom koje se dogodilo u beogradskoj oštini Vračar. Kako prenosi N1 nešto pre ponoći ubijen Davorin Baltić (41), državljanin Crne Gore. Navedeno je da je "Baltić dovođen u vezu sa Kavačkim klanom".

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da sve ukаzuje na to dа se rаdi o obrаčunu između kriminаlnih grupа.

"Sve ukаzuje dа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа. Bilo je i rаnije povezаnih slučаjevа kаdа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа u regionu, аli trebа nаglаsiti dа je u Srbiji u prošloj godini broj ubistаvа smаnjen zа 30 odsto", rekаo je Rebić za Radio-televiziju Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u intervjuu za novogodišnji dvobroj Nedeljnika govorio upravo o ovom fenomenu, kao i o borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Na pitanje zašto nam se to ponovo dešava, on je odgovorio:

“Prvo, ne mogu da se složim sa vama. Ako pogledate da je 2001. u Srbiji bilo 215 ubistava, 2005 - 145, 2009 - 142, a u prvih 11 meseci ove godine imamo 67, onda to pokazuje da je policija neuporedivo efikasnija. U poslednjim danima decembra, kada je reč o zapleni narkotika, premašili smo četiri tone, što je drugi najbolji rezultat u poslednjih 20 godina. Od 2004. do 2011. prosečno je bilo 101.000-107.000 krivičnih dela za godinu dana, a danas imamo nešto više od 80.000, dakle i tu je 20 odsto manje...”, rekao je Stefanović i policiju u ovoj godini ocenio “jakom četvorkom”.

Na pitanje koji je najveći kriminalni klan u Srbiji, Stefanović je rekao:

“Nema tako velikih kao što su bili zemunski, voždovački ili zvezdarski. Najveći klanovi danas su škaljarski i kavački iz Crne Gore, koji obuhvataju i veliki broj naših građana, ali i iz drugih zemalja. Mi ih pritiskamo tako da se nigde ne osećaju komforno, čak ni u kafanama. Ne mogu da ulažu u Srbiji, ne mogu da zidaju po Beogradu i tako peru novac. Pratimo ih svakog dana, jer nam je cilj da ih nateramo da prekinu svoje delovanje u našoj zemlji”.

 

O čemu je sve govorio Stefanović za Nedeljnik pogledajte OVDE.

 

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Aleksandar Popovic
03.01.2018 - 08:53
Konacno
Bas je mnogo vremena trebalo ministru Stefanovicu da progovori o opasnosti koju beogradskim ulicama donose obracuni cg bandi. Kriminalci najgore fele, kao i mnogi politicari i ini iz Montenegra, tretiraju Srbiju kao rezervnu drzavu, koristeci nasu benevolentnost, pa i za ubistva, skoro jedno nedeljno. A tako ne bi smelo da bude. Uzgred, verovatno kao i mnogi, svojevremrno, na opasnost koja nam se uvozi, ukazao sam u dopisu ministrima Dacicu i Stefanovicu. Sve dosad takve poruke nailazile su na “gluve usi”.