Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Na vest o smrti Mirka Miočića

Dok ne budemo imali novog Markovića, novog Ekića, novog Bažika, pa i novog Pauletića, nema veze, istrpećemo ga, dok momci i devojke koji gomilaju potrebno i nepotrebno znanje, dotad će ovom zemljom i ovim društvom upravljati primitivci, glupani, antitalenti, plagijatori, praznina, lažni sjaj
Piše: Marko Prelević
Datum: 15/05/2017

Na vest o smrti Mirka Miočića

Možda nikada nisam bio dorastao finalu "Kviskoteke", ali se dobro sećam velikana najpopularnijeg kviza u istoriji bivše Jugoslavije. Čedo Laza Goluže (kojeg će Bogdan Tirnanić nazvati "Srbinom", što mu Goluža nikada nije oprostio) i Olivera Mlakara (kojeg će Tirke nazvati Hrvatom, što mu je Mlakar vrlo oprostio) sem našeg istoričara Predraga J. Markovića dalo nam je i Mirka Miočića, čiji će broj imati svako ko se ikada prijavio na "Milijunaš" kod Tarika Filipovića, i koji je preminuo danas u Zadru, prerano, u 61. godini; te Radoslava Dodiga i onog možda i najbriljantnijeg, a sada i najozloglašenijeg od svih, Roberta Pauletića, prvo čudo od deteta - pobediće sa 15 godina u jednom ciklusu "Kviskoteke" - a potom i svetskog putnika, književnika, potom pomoćnika hrvatskog ministra za turizam u hadezeovskoj vladi i uopće velikoga srbofoba.

Setio sam se Miodraga Miočića i nedavno, dok sam pisao tekst za Nedeljnik, pošto sam gledao hiljaditi talent-šou na domaćim kanalima. Dakle, ima sa pevanje, ima sa igranje, ima nešto što se zove "Neki novi klinci" pa tamo pevaju deca, ima i nešto poput "Nikad nije kasno", pa tamo igraju naši stariji sugrađani. Samo nema ni jedan jedini program na kojem se vrednuje znanje. Nijedan kviz, nekada omiljeno TV štivo, na svim tim programima. (Naravno, sem večne "Slagalice", na kojoj su se izređali svi što su nekada prošli "dvadesettrojkom" izviše Banovog brda, ili "Potere" koja nikako da se etablira.) Samo polutalenti fantastičnih i fantazmagoričnih glasovnih mogućnosti.

Od malih nogu pa sve do sedih kosa, važno je pojaviti se na televiziji, vrckati gluteusom, i izverglati nekoliko strofa uglavnom loših pesama. Državu nam vode diletanti i nepismenjaci, pa kako bi znanje bilo na ceni? Ni ono opšte, a kamoli neko konkretnije. Ni na televiziji ni na izbornim listama, svejedno...

Sve i da ova mala zemlja ima toliko talentovanih otvarača usta i drugih pevača - a nema, jer čak i "stručni" žiri prepoznaje poneke ponavljače, a i oni se sami time diče: "Probao sam na Zvezdama Granda, pa na Zvezdama Pinka, pa na Operaciji Trijumf, i nigde nisam prošao" - ima, valjda, još onih dečaka i devojčica koji gomilaju sve potrebno i nepotrebno znanje ovog sveta, koje u društvu zezaju da su Vikipedija, Larus i Britanika. I gde ta deca da dokažu svoj dar, u društvu u kojem se mnogo vrednuje veranje uz šipku, a nimalo podatak ko je šutnuo četvrti penal za Argentinu protiv Jugoslavije na Mundijalu 1990. (Pedro Troljo, šta li je posle bilo s njim?) Pamet je tako dosadna i toliko netelevizična...

I devedesetih su se, na ovim "skraćenim" prostorima, pojavili majstori: ćelavi Omer Ekić iz Kruševca koji je mogao da živi od zarade na kvizovima, te nažalost prerano preminuli Jan Bažik, pobednik a potom i urednik "Slagalice" u vreme kada u nju nisu mogli da zalutaju ljudi poput onog Slavoljuba.

Nije samo tada postojao prostor za znanje, postojala je i selekcija, i to veoma ozbiljna: baš je Peđa Marković, kojeg ćemo uvek više pamtiti po "Kviskoteci" nego po učešću u političkom životu, jednom prilikom rekao kako se za "Kviskoteku" svake godine prijavljivalo između 3.000 i 6.000 kandidata, a svega 64 bi dobilo šansu da dođe na televiziju.

Danas to može svako.

(Ha! Pa i ja!)

Ponavljam se, ali važno je: Dok ne budemo imali novog Markovića, novog Ekića, novog Bažika, pa i novog Pauletića, nema veze, istrpećemo ga, dok momci i devojke koji gomilaju potrebno i nepotrebno znanje, koji razbijaju geografiju, sport, muziku, film, ne dobiju šansu da i oni izađu na televizor, dok "neki novi klinci" ne bude podrazumevalo načitane vunderkidove, a "nikad nije kasno" penzose koji razbijaju asocijacije i "igru detekcije" i misle da ovo, deco, ništa ne valja, dotad će ovom zemljom i ovim društvom upravljati primitivci, glupani, antitalenti, plagijatori, praznina, lažni sjaj.

A to, nažalost, nikakvi izbori - a posebno ne ovi prošli - neće moći da promene.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.nenad
16.05.2017 - 09:48
kvisko
Sve je to doneo turbofolk i razne šoder liste. A sad farme i parovi. Nećemo se mi skoro iz ovog gliba izvući
sneyana
23.05.2017 - 13:36
SLAVOLJUB
Slavu televizijsku, lokalnu, šatorsku, ljube, znanje njima ne treba. Marko, kao i uvek, svaka ti čest i čast.
Професор Талтомар
05.06.2017 - 17:02
Квиаскотека и распад Југославије
Ми мало старији, добро памтимо да је Пеђа Марковић први такмичар икада који је у Квискотеци имао преко 200 бодова. Поновио је то и у финалу 1991. У том финалу су била три Београђанина и Србин из Сарајева. Зато се Југославија распала, свака фер борба завршила би се нашом победом. Стање ствари.