Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Moj otac bi danas bio razočaran u svoje ideje": Sin Peka Dapčevića o oslobođenju Beograda

"Voleo je taj datum (20, oktobar), za njega je Beograd bio najveća pobeda, i jako je voleo Beograd do poslednjeg dana…", rekao je Dapčević za N1
Datum: 20/10/2018

"Moj otac bi danas bio razočaran u svoje ideje": Sin Peka Dapčevića o oslobođenju Beograda

Foto: Screenshot Youtube

Danas je 74. godišnjica od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu. U borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je oko 3000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Vuk Dapčević, sin narodnog heroja Peka Dapčevića, partizanskog vojskovođe koji je zajedno sa Fjodorom Tolbuhinom predvodio oslobodioce Beograda, rekao je za N1 da veruje da bi njegov otac danas bio razočaran u svoje ideje, kao i da bi ga pogodila situacija oko ‘99. i da bi vrlo teško doživeo raspad Jugoslavije.

Kako je rekao, za njegovog oca 20. oktobar je bio praznik, a u kući nije držao, kako je rekao, časove istorije.

"Voleo je taj datum, za njega je Beograd bio najveća pobeda, i jako je voleo Beograd do poslednjeg dana… Moj otac nije držao časove istorije u kući. Napisao je 14 knjiga, a od toga jedna je o Beogradu, sadrži celu priču o operaciji oslobođenja grada”, rekao je Dapčević.

"Volim da odem kod oca na grob na taj dan, odnesem buket karanfila", ispričao je Dapčević kako provodi 20. oktobar.

On je ispričao i da članovi njegove porodice nisu nikada pozvani na državnu proslavu 20. oktobra koja je poslednjih par godina postala i pomodarstvo.

Dapčević je rekao da njegov otac nije sahranjen u Aleji zaslužnih građana na sopstveni zahtev. "Želeo je da bude sahranjen među običnim svetom, jer se najviše i družio sa takvim ljudima, tražio je od mene da to uradim tako, kao i da se ne objavi ta vest i da se ne zna", objasnio je on.

Rekao i da nije tačna legenda je Peko Dapčević u Beograd ušao na belom konju, već je taj konj bio crn i zvao se Zelenko.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.pc
21.10.2018 - 12:14
I mi smo razočarani
I mi smo razočrani njihovim idejama. Pogotovo kako su crtali granice. Delili Srbe kroz republike.
Raaza
23.10.2018 - 09:53
Crni Oktobar
20ti Oktobar je dan kad su crveni osvojili Beograd i pocetak njihovog terora,koji je ubio vise Beogradjana i Srbijanaca nego sto su to uradili Nemci.
John
23.10.2018 - 10:36
Okupator
Dapcevic i ostali njegovi zemljaci su okupatori i uzurpatori a ne oslobodioci. A njihova deca samo uzivaju u ratnom plenu njihovih roditelja. Treba ga pitati da li zna u cijoj kuci u Beogradu on zivi.