Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Moj deda je spasao 20 partizana. Zaglavila mu se brada u mitraljezu": Sve nedoumice antifašizma - Čitajte u Nedeljniku

Šta da radimo sa antifašizmom ako on podrazumeva restaljinizaciju društva? Kako se boriti sa perfidnim revizionističkim strategijama - u Hrvatskoj "o dva totalitarizma", a u Srbiji "o dva antifašistička pokreta"?
Datum: 18/05/2018

"Moj deda je spasao 20 partizana. Zaglavila mu se brada u mitraljezu": Sve nedoumice antifašizma - Čitajte u Nedeljniku

FOTO TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE

Upoznao sam u okolini Požege čoveka koji je osamdesetih godina prošlog veka nekoliko meseci robijao u požarevačkom zatvoru zato što je kad se napije uvek pričao dve priče: prvu da mu je deda spasao dvadeset partizana, a kad su ga pitali kako, odgovarao je - tako što mu se bila zaglavila brada u mitraljezu. Druga priča se svodila na to da je voleo da zaustavi đake i da im obeća da će im kupiti sladoled ili klikere ako mu nabroje sve Titove gradove po republikama i pokrajinama. Onda bi štreberskija dečica deklamovala - u Hrvatskoj se nalazi Titova Korenica, u Sloveniji Titovo Velenje, Bosna i Hercegovina ima Titov Drvar, Crna Gora je drugu Titu dala čak i glavni grad - tada Titograd, Srbija i njene dve autonomne pokrajine imaju Titovo Užice, Titov Vrbas (Vojvodina) i Titovu Mitrovicu (Kosovo), dok Makedonija sva ponosna ima Titov Veles.

E, kad to dečica sve lepo izdeklamuju, onda ih ovaj pita dok im kupuje sladoled: a šta mislite, deco, što Bosna i Hercegovina nije dobila "Titovo Jajce", a Hrvatska "Titov Sisak"? Uvek se tu nađe i neki "naš Perica" koji se napravi blesav pa isto to pitanje postavi nastavnici istorije koja nas je učila za takmičenje "Tito - revolucija - mir" o "Fočanskim propisima", a koja uznemirena to prijavi direktoru, a ovaj, logično, muriji da vidi ko to truje decu i omladinu.

Sećam se iz školskih dana i stalnih pešačenja - četrnaest kilometara - od Užica do "partizanskih Termopila", Kadinjače. Tu nam je jedan već izlapeli član SUBNOR-a (udruženja boraca) prilikom neke godišnjice i posle dve-tri "ljute", pokazivao strmi teren partizanskih položaja i govorio ovako - "tamo je poginuo ovaj, tamo onaj, a ovde sam bio poginuo ja".

Bilo je, dakle, i simpatičnih epizoda u vreme "totalitarizma" kad još nije bilo sigurno da će se sve baš ovako strmopizditi i postati relativno što se tiče istorijskih bilansa i opredeljenja. Sad to više nije smešno. Priča o (anti)fašizmu usija se svakog maja i ima nezgodnih kontroverzi koje se svode, između ostalog, i na mučnu istinu da antifašizam i liberalna demokratija ipak nisu sinonimi. Iako se iza krije možda najveći paradoks 20. veka o kome je pisao čuveni istoričar levičarske provenijencije Erik Hobsbaum - da je Crvena armija svojom herojskom epopejom u stvari spasla zapadnu liberalnu civilizaciju i omogućila njen uspon umesto što je osigurala socijalizam kao svetski proces.

 

VELIKU ANALIZU ZORANA PANOVIĆA O NEDOUMICAMA ANTIFAŠIZMA ČITAJTE U AKTUELNOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 17. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Ne šalim se!
19.05.2018 - 09:46
Nema nedoumica, jer ako nisu rasisiti onda nisu ni fašisti.
Danas je kraljevska porodica u Britaniji ukazala svim monarhistima, pa tako i monarhistima u Srbiji, da je rasizam prošlost u Velikoj Britaniji, a osnovna razlika između antifašista od fašista je u tome da su antifašisti i i antirasisti, dok su fašisti i rasisti, pa ako nisu rasisiti onda nisu ni fašisti.
Zoran Sretić
19.05.2018 - 09:48
Moj deda...
...je ratovao u partizanima i ima svojih priča. Kao partizan se borio u Batinskoj bici (posle Bolma, Papuk...) protiv Handžar Divizije, Ustaša i Nemaca. Postao je komunista vrlo brzo nakon bitke. Pokazao se kao deo prve jedinice koja je kradom prešla Dunav. Uvek mi je govorio kako su ih Nemci uočili i krenuli sa brda ka njima. Glasovi Nemaca su stizali do njih brže i činili su se bližim jer su jurišali sa brda. Nemci su vikali \"uraaaa\". Kada sam bio malo stariji pitam dedu kako to Nemci viču \"uraaa\". Kaže Handžar. Međutim, za četnike je govorio, da su najgori od svih. I zašto su onda srpski partizani teško svarljivi danas iako su bili heroji? Vrlo jednostavno, zato što im je ideološki sistem zasnovan na samozavaravanjima (tekst AVNOJa počinje sa falsifikatom), a komunistička istoriografija na polučinjenicama i zato što su vodili tuđe bitke. Komunistička istoriografija je, prema tome, oksimoron koji funkcioniše kao i Panovićeva rečenica koja glasi \"Zarobili ga četnici (Filipovića) i predali Gestapou\" kojem fali ono dedino „uraaaa“ tj. podatak da su u pitanju četnici Koste Pećanca. Kad izostaviš „uraaa“ imaš „zajedničku borbu naroda i narodnosti“ a kad izostaviš „Pećanca“ imaš JvUO kao kolaboraciju i Orsona Velsa u nemačkom štabu umesto Koče. I dok ima smisla da Vučić polaže vence na Tjentištu, zaista nema nikakvog smisla učestvovati u lečenju hrvatskih kompleksa na Neretvi. Možda bi Panović, Josipović, Dačić i Latinka mogli ruku pod ruku da odnesu vence npr. do Rudarsko-geološkog faksa u Dalmatinskoj ili do strelišta u Jajinincima i polože vence komunistima već i \"ostalim rodoljubima\". Pošto naša komunistička isoriografija još uvek nije utvrdila pripadnost tih \"rodoljuba\" neka pitaju Kajla Skota. Ta formacija se zove \"srpksi seljaci\" jedinice koje spašavaju američke pilote. Mislim da bi to bio sjajan čin revizije istorije, katarzičan. Eto Panoviću položite venac \"srpskim seljacima\" u Dalmatinskoj (kod sedišta Specijalne policije).