Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Mitropolit Amfilohije: "Nemam ništa lično protiv Vučića i nisam mu držao opelo. Ali, on nema pravo da skida odgovornost sa sebe"

"Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa"
Datum: 09/01/2018

Mitropolit Amfilohije: "Nemam ništa lično protiv Vučića i nisam mu držao opelo. Ali, on nema pravo da skida odgovornost sa sebe"

Profimedia

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u reagovanju na napade državnog vrha Srbije rekao je da ni on, ni crkva, ne napdaju nikoga, već da izražavaju zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. On je poručio da Aleksandru Vučiću nikada nije služio opelo.

Mitropolit Amfilohije je za portal in4s rekao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu", ocenio je mitropolit.  

On je odbacio navode da je dva puta držao opelo Vučiću.  

"Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa", poručio je mitropolit Amfilohije.  

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.  

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije. 

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko-primorske prethodno su u saopštenju naveli da "ni mitropolitu Amfilohiju, ni patrijarhu Irineju, a ni Crkvi ne pripada pravo da vode državnu politiku, ali im pripada neotuđivo pravo da čuvaju obraz Crkve i dušu ovoga naroda od svakog pokušaja izdaje Kosova i Metohije i čitavog srpskog naroda.

Saopštenje je objavljeno u ine arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko - primorske: cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević.

Oni su naveli da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je "razjarila" Aleksandra Vučića.  

"Mi, naravno, nemamo ambiciju i ne možemo da utičemo na politiku i odluke Aleksandra Vučića, ali imamo pravo da u svojoj Crkvi, kojoj služimo i čiji identitet čuvamo i jedinstvo svedočimo u Crnoj Gori, slobodno, odgovorno i javno kažemo svoju reč o Kosovu i Metohiji, posebno kad je Vučić uputio javni poziv da svako iznese svoje razmišljanje o Kosovu Metohiji. Ta reč neće i ne može biti ugušena, niti će Crkva biti ućutkana bez obzira na sve napade koji dolaze i koji će doći", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "neućutno stoje na stanovištu da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji nepotreban i sa mogućim štetnim posledicama na koje je sa pastirskom brigom ukazao mitropolit Amfilohije".

"Nepokolebivo podržavamo očinsku reč našeg patrijarha Irineja da državnici Srbije ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u saopštenju.

Navodi se da "mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog".  


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.I to je pitanje
09.01.2018 - 17:31
CRKVA I POREZ
Crkva ima demokratsko pravo da kritikuje drustvene pojave u Srbiji, ali istovremeno da i sama bude predmet kritike. Isto tako, treba je obavezati da placa (a zasad ne placa) porez.