Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Mišel Platini o SP 1998: "Namestili smo da u finalu igraju Francuska i Brazil"

"Francuska u grupu A, Brazil u grupu C... Ako obe završe na prvom mestu, ne mogu se sresti do finala. Jednostavno je...", rekao je.
Datum: 18/05/2018

Mišel Platini o SP 1998: "Namestili smo da u finalu igraju Francuska i Brazil"

Profimedia

Mišel Platini je priznao da je bilo "malo varanja" na žrebu za Svetsko prvenstvo 1998. godine, kako bi se osiguralo da Francuska i Brazil ispune svačije snove i zaigraju u finalu, piše ESPN.  

Platini je bio jedan od organizatora Mundijala u njegovoj zemlji. Bivši predsednik UEFA je rekao da je to podrazumevalo da su gledali da osiguraju da se ove dve selekcije ne sretnu pre finala, ako takmičenje u grupama završe na prvom mesti, što se i dogodilo.

"Svi su to sanjali", rekao je Platini koji služi kaznu zabrane rada u fudbalu. "Napravili smo trik. Bili smo kod svoje kuće i iskoristili smo to.

Nismo džabe šest godina naporno radili na organizaciji Svetskog prvenstva, da ne bismo mogli da napravimo mali trik. Mislite da drugi organizatori nisu to radili? Zaista?", rekao je Platini za "France Bleu Sport". 

Platini kaže da je bilo lako.

"Francuska u grupu A, Brazil u grupu C... Ako obe završe na prvom mestu, ne mogu se sresti do finala. Jednostavno je...", rekao je.

Francuzi su hteli da idu i dalje. 

"Želeli smo geografski raspored, da Italija igra na jugu, Španija u Tuluzu ili Bordou. Nisu nas slušali", rekao je Platini.

Ali, predsednik FIFA Žoao Avelanž je dozvolio Francuzima da rasporede te dve ekipe u grupe koje žele.

Na kraju su se zaista sastali Francuska i Brazil, a slavila je domaća selekcija sa 3:0. Golove su postigli Zidan dva puta i na kraju Emanuel Petit. 

Platini je kasnije postao predsednik UEFA na čijem je čelu bio od 2007. do 2015. godine. Iste godine Etički komitet Fife suspendovao je Platinija i Blatera (bivši predsednik FIFA) zbog malverzacija novcem FIFA.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Marko
19.05.2018 - 09:48
Podsecanje
Brazil je inace bio u grupi A Francuska je bila u grupi C Grupa A: Brazil Maroko Norveska Skotska Grupa C: Francuska Saudijska Arabija Danska Juzna Afrika U grupi F je bila Jugoslavija
dane
20.05.2018 - 14:39
danened@yahoo.com
To su te evropske vrednosti koje su sveta krava u srpskom društvu. Nameštalje, korupcija, laži i obmane.