Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Milošević o "Oluji": Pristao sam na "dil", a vi to nazovite izdajom ako hoćete

Emil Vlajki, bivši potpredsednik RS i savetnik Miloševića u Hagu, u tekstu o sećanjima na "Oluju" izneo je delove razgovora sa Miloševićem u kom ovaj potvrđuje da je ciljano "povukao oficirski kadar iz Krajine i sačuvao glavninu srpskog naroda u regionu"
Datum: 11/08/2017

Milošević o "Oluji": Pristao sam na "dil", a vi to nazovite izdajom ako hoćete

Foto Profimedia

"Avgust 1995. godine. Sjedim ispred televizora u Otavi i posmatram akcije hrvatske vojske prilikom operacije 'Oluja' i osvajanja SAO Krajine i Knina. Amerikanci su sve organizirali. Nakon toga, gledam neprekidnu kolonu srpskih izbjeglica iz Krajine; preko 200 000 ljudi. Bogu za plakati. Podsjeća me na egzodus Jevreja iz Egipta iz filma '10 zapovijedi'. Tu je i ('faraonova') hrvatska vojska. Hrvati tuku izbjegličku kolonu iz aviona; navodno, u koloni ima srpskih terorista. Spaljuju i napuštena srpska sela. Ubijaju sve one koji su ostali: uglavnom stare i nemoćne. Najstravičniji i krajnje nevjerojatni su komentari zapadnih medija: 'Tako im (Srbima) i treba'! Užas!", piše u svojim sećanjima na "pad Krajine", objavljenim na portalu NSPM, Emil Vlajki bivši potpredsednik Republike Srpske (iz redova hrvatskog naroda), profesor političkih nauka na više fakulteta inostranstvu i u RS, koji u svojoj biografiji ima zapisanu stavku i da je nekoliko meseci bio savetnik Slobdana Miloševića tokom suđenja u Hagu.

Upravo taj deo njegovih sećanja o razgovorima sa Miloševićem o "padu Krajine" dotiče se večitog pitanja šta se zapravo događalo u danima "Oluje", koji svakog avgusta zapale "balkanske vatre".

On piše da je 2005. bio u Hagu.

"U Hagu sam, u zatvorskoj ćeliji sa Miloševićem kao njegov savjetnik za medijska i politička pitanja. Evociramo događaje od prije deset godina. Govori mi kako je bio razočaran kada mirovne trupe OUN koje su bile između Srba i Hrvata nisu spriječile 'Oluju'. Ne mogu vjerovati svojim ušima. Pitam ga, kako to da nije shvatio da su snage OUN bile tamo do trenutka dok hrvatska vojska, zahvaljujući američkoj pomoći u svakom pogledu, nije postala osposobljena da se upusti u osvajanju Kninske Krajine. Sliježe ramenima i ponavlja: 'Vjerovao sam im'.

Nakon toga mu kažem kako su zapadni mediji pisali kako su srpski tenkovi, ostala borna kola i glavni komandni kadar napustili Krajinu sedam dana prije 'Oluje'. Nije li se radilo o izdaji, upitao sam? Vukovar koji je na 'ledini', branio se tri puna mjeseca dok nije pao, a kninska oblast koja je prirodna tvrđava, pala je za dva dana!

Ne odgovara mi direktno. Ipak mi je nešto rekao. Napomenuo je kako su moja shvaćanja moralistička jer ne znam što znači voditi državu", piše Vlajki.

Po njegovim sećanjima Milošević je odgovorio: "Osnovni cilj mi je bio sačuvati Srbiju i krnju Jugoslaviju ako je moguće, izbjeći sankcije Zapada. U svemu ostalom, što se tiče srpskog ujedinjavanja, sam bio fleksibilan i djelovao prema situaciji. Pogotovo je bilo teško, skoro nemoguće, raditi sa ljudima koji su bili na čelu Krajine: Martićem i Babićem. Izdaja, to je tema nezrelih idealista, demagoga i frustriranih osoba, onih koji nisu u vlasti".

Vlajki navodi da je na ovo "ošutio", jer stvarno nema pojma šta znači voditi državu.

Vlajki zatim navodi su posle par dana ponovo vodili debatu o suštini izdaje.

Pitao ga je: "Da li ste ikada manipulirali srpskim narodom?"

Milošević se na to nasmejao:

"Upotrebljavate pogrešne termine kao da ste novinar, ali neka vam bude.

Ne samo sa srpskim nego i sa ostalim narodima koji su bili u igri. Prilikom raspada Jugoslavije, morao sam nešto učiniti. Već sam vam rekao. Prvo sam hteo sačuvati kakvu-takvu Jugoslaviju, a onda su me prilike nagnale da se ograničim samo na Srbiju. Konkretni pojedinci i grupe nisu važni. Bitno je bilo sačuvati teritoriju gde bi narod mogao živeti."

Vlajki dalje navodi tok razgovora:

-Da li ste se mogli nagoditi sa Amerikom?

-Čitavo vrijeme sam im ugađao, ali mi oni nisu vjerovali kao predstavniku „malih Rusa".

-Htio bih vas ponovo i direktno nešto upitati.

Da li ste izdali Krajinu i dozvolili operaciju „Oluja"?

-To je stvar interpretacije. To je stvar interpretacije. Nakon što su krajiški Srbi odbili plan 'Z-4', Amerikanci su im rekli da neće više tolerirati njihovu okupaciju Kninske Krajine. Obećali su mi, da ako ne bude značajnijeg oružanog otpora, da će narod moći otići i ponijeti pokretnu imovinu. Jugoslavija neće više biti pod embargom, i da će rat u BiH prestati. Pristao sam na ovaj dil. I vrlo je važno što ću sada reći.

Učinio sam da se povuče glavnina oficirskog kadra i naoružanja tek kada mi je, suprotno Mladiću, Karadžić rekao da se vojska Republike Srpske neće angažirati ako Hrvati napadnu Krajinu. To vi možete nazvati izdajom ako hoćete, ali sam ja ovim dilom uspio spasiti glavninu srpskog naroda u regionu, uspostaviti mir u BiH, i dati međunarodni legitimitet Republici Srpskoj."

 

A U NOVOM NEDELJNIKU ČITAJTE EKSKLUZIVNI FELJTON DARKA HUDELISTA O POLITIČKOM USPONU SLOBODANA MILOŠEVIĆA
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.jedno od rasutih
13.08.2017 - 09:52
big-dil
stvaranje \"republike srpske krajine\" nije imalo nikakve sanse za opstanak..sam njen pocetak ujedno je bio i njen kraj..ps.mogla bih mnogo toga napisati ali, nema se vise sto reci, osim ,.zivot je prosao.. i zbogom srpska krajino, ostajes samo u secanjima i mislima tvoga naroda rasutoga po celome svetu..