Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Milogorci i Srborusi: Nakon aplauza koji je Milo Đukanović dobio u Strazburu - Čitajte u Nedeljniku

Đukanović je bio u Strazburu u isto vreme kad i Vučić kod Putina. Konspirolozi u tome vide logiku
Piše Zoran Panović
Datum: 11/10/2018

Milogorci i Srborusi: Nakon aplauza koji je Milo Đukanović dobio u Strazburu - Čitajte u Nedeljniku

Foto: Profimedia

Tri decenije od "antibirokratske revolucije" u Crnoj Gori, ta država je, sudeći po snažnom aplauzu koji je njen predsednik Đukanović dobio pre neki dan u Evropskom parlamentu u Strazburu, prva naredna država koja će postati punopravna članica EU. Reakcionarna srpska politika može dovesti do katastrofalnog epiloga - da Srbija propusti "paket" s Crnom Gorom, iako se na Samitu EU u Solunu 2003. čak govorilo o "paketu sa Hrvatskom".

Đukanovićeva briga za evropsku budućnost Regiona, i neka vrsta apela upućena evropskim zvaničnicima po tom pitanju, svoju potvrdu dobili su koji dan kasnije u rečima predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, koji je u Beču upozorio na opasnost izbijanja novih ratnih sukoba na Balkanu, ukoliko bi državama Zapadnog Balkana bila oteta evropska perspektiva. "Tlo je i dalje plodno", citirao je Junker Bertolta Brehta.

Đukanović je bio u Strazburu u isto vreme kad i Vučić kod Putina. Konspirolozi u tome vide logiku. Vučićevi mediji Đukanovićev nastup u Strazburu ignorisali su više neko Kolindinu posetu Putinu u Sočiju. Moskva (pitanje navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori i odnos prema članstvu u NATO-u) jeste differentia specifica relacija Beograda i Podgorice. Kao varijable upućeni pominju Italiju i Nemačku.

Ako je Velimir Ilić 5. oktobra vodio opozicionu kolonu iz Čačka Ibarskom magistralom ka Beogradu, ko je vodio kolonu iz Užica? Ako ste zaboravili - Goran Svilanović. I nekad mlade "dosmanlijske" glave su osedele. I postale mudre, i Čedina, kao i ona Gorana Svilanovića - generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju, koji je Đukanovićev govor u Strazburu ocenio kao "zanimljiv", a da je buran aplauz zaista jedna od naznaka da je Crna Gora prva sledeća članica EU. Evropljani su Đukanovića tretirali kao "čoveka sa vizijom", a sve njegove izdaje, gledano sa srpske strane, neophodni su delovi pazla te vizije.

Ceo tekst Zorana Panovića o starim i novim odnosima Crne Gore i Srbije čitajte u novom Nedeljniku. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.